Obligaties, kan het nog slechter? Hoe groot is de kans dat obligatiebeleggers na het dramajaar 2022 ook volgend jaar tegen forse verliezen aankijken? Johannes Müller van DWS ziet het niet al te somber in. 29 december 2022 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs Het totale rendement op Amerikaanse obligaties in de afgelopen 50 jaar levert een interessant beeld op. Niet alleen de enorme schommelingen vallen op, ook de discrepantie tussen staats- en bedrijfsobligaties is frappant. Volgens Johannes Müller, hoofd macro research bij DWS, is vooral interessant hoe de marktdeelnemers een jaar geleden onderstaande grafiek zouden hebben geïnterpreteerd. "Waarschijnlijk hadden ze toen tegen obligatiehouders gezegd: 'Maak je niet druk! In de afgelopen 48 jaar zijn er immers nooit twee jaren van verlies op rij geweest'. Maar dat is nu wel anders." En: “We stevenen echt af op het slechtste obligatiejaar in de afgelopen 48 jaar. Sommigen in de markt beweren dat het zelfs om het slechtste jaar in twee eeuwen gaat. Lastig conclusies trekken Maar de grafiek dient ook als waarschuwing om niet al te snel conclusies te trekken. We moeten immers rekening houden met het feit dat bull- en bearmarkten zich niet houden aan kalenderjaren. Er zijn te weinig data voorhanden om statistisch betrouwbare conclusies trekken. Het is lastig om het heden met het verleden te vergelijken. Er zijn diepgravende analyses nodig om de verschillen precies te duiden”, aldus Müller. “De kans dat emittenten van kwalitatief hoogwaardige staatsobligaties op de vervaldag niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen is natuurlijk klein. De periode van extreem lage rentes maakte het forse verlies van 2022 mogelijk, maar zorgde er ook voor het eerst voor twee jaar van negatieve rendementen op rij. Maar dit sluit ook geen nieuwe noviteit uit: een derde jaar van verliezen.” Niet nog een negatief jaar Müller gaat daar overigens niet vanuit, ook al is het inflatiespook nog niet verdwenen. DWS denkt dat de inflatie in de VS in 2023 zal halveren tot een gemiddelde van 4,1% en dat de Fed van haar huidige beleid afstapt. Müller: “Obligatiebeleggers kunnen wel alvast rekening gaan houden met een renteverlaging van de Fed in 2024. Dat zou het totale rendement van de staatsobligatie-indices ten goede komen. Aangezien wij slechts een milde recessie verwachten, zullen de risicopremies op bedrijfsobligaties na hun scherpe stijging in 2022 in ieder geval niet meer zo hard omhooggaan.” Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.