Crowdfunding bijna establishment Crowdfunding krijgt door nieuwe voorschriften en wetgeving steeds meer het karakter van de traditionele financiële sector. 25 februari 2016 17:30 • Door Bastiaan Bloemink en Ella van Kranenburg Crowdfunding krijgt door nieuwe voorschriften en wetgeving steeds meer het karakter van de traditionele financiële sector. Er zijn verschillende soorten platforms met verschillende vormen van toezicht; sommige platforms staan onder streng en andere platforms staan onder relatief licht toezicht. Maar zijn beleggers hier wel goed van op de hoogte? Door de bank genomen zijn er drie typen platformen die onder toezicht staan: Beleggingsondernemingen voor verhandelbare aandelen en obligaties. Financieel dienstverleners bij kredieten aan particulieren. Ontheffinghouders die mogen bemiddelen in opvorderbare gelden. Opvallend is dat regels voor ontheffinghouders vele malen lichter zijn dan de regels die gelden voor financieel dienstverleners, laat staan de regels voor beleggingsondernemingen. Op dit moment zijn er zo’n 40 ontheffingshouders. Geen doorlopend toezicht Bij de ontheffingshouders zitten de grootste risico’s qua organisatie-inrichting waardoor bijvoorbeeld het geld van beleggers niet voldoende afgescheiden is van het geld van het platform. Bij het inmiddels failliete Zweedse Trustbuddy ging het op dit punt behoorlijk mis. Bovendien is er geen doorlopend toezicht van de AFM op ontheffinghouders. Dat is wel het geval bij beleggingsondernemingen en financieel dienstverleners. De ontheffinghouders krijgen te maken met strengere regels van de AFM. De strengere regels brengen de ontheffinghouders dichter bij het regime van de financieel dienstverlener en zullen veel impact hebben op deze platformen. Voor bijna alle platformen geldt dat zij moeten voldoen aan de Crowdfundingvoorschriften van de AFM. Einde vrijplaats Er komt een investeerderstoets ten behoeve van investeerders vanaf 500 euro inleg. Ook moeten er waarschuwingen worden getoond over de risico’s van beleggen. Voor leningen geldt een investeringsmaximum van 80.000 euro voor aandelen in principe 40.000 euro. Voor beleggingsonderneming gelden de voorschriften niet. Voor hen geldt het veel strengere MiFID-regime. Door de aanvullende Crowdfundingvoorschriften en een meer kritische toezichthouder schuift crowdfunding steeds meer op naar het establishment. Het is geen vrijplaats meer. Bastiaan Bloemink werkt als adviseur/jurist bij Charco & Dique Risk Management en Compliance. Ella van Kranenburg is advocaat bij Keijser Van der Velden, een nichekantoor dat zich specialiseert op het gebied van het financiële recht. De informatie in deze column is niet bedoeld als juridisch advies. Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.