Linke situatie op vastgoedmarkten Niet alleen in Londen is sprake van een huizenbubbel. Ook Hongkong bubbelt en Amsterdam is link, aldus UBS. 6 november 2015 11:10 • Door IEXProfs Redactie Huizenprijzen in Londen en Hongkong hebben alle kenmerken van een luchtbel. En ook de situatie in Amsterdam is link. Dat constateert UBS in zijn jaarlijkse Real Estate Bubble Index. Volgens Claudio Saputelli en Matthias Holzhey, de auteurs van het omvangrijke rapport, zijn de huizenprijzen op veel plekken ter wereld niet te rechtvaardigen. Dit is het gevolg van de aanhoudend lage rente in combinatie met relatief hoge groeiverwachtingen. Vooral vastgoed heeft daar in hun ervaring last van. De meerderheid van de grote wereldsteden (inclusief Amsterdam) heeft dan ook te maken met een overspannen huizenmarkt. Londen het ergst De situatie in Londen is volgens UBS het meest ernstig. Zowel de verhouding van de huizenprijzen met gemiddelde inkomsten, als met de gemiddelde huurprijs bevindt zich op historisch ongekende niveaus in Londen. Zowel Britten zelf, als ook een grote groep vermogende buitenlanders, stookt de huizenprijzen in de Britse hoofdstad op. De huizenprijs in Londen is 6% hoger in reële termen, dan de vorige piek in 2007. En dat terwijl huizenprijzen voor het hele Verenigd Koninkrijk in die periode zijn gedaald met 18%. De situatie in Amsterdam is ook gevaarlijk. Huizenprijzen zijn volgens UBS in de periode 2008-2013 met 25% gedaald. Chicago aantrekkelijkst Maar in het afgelopen jaar heeft een herstel plaatsgevonden van 11%. En dat in een periode dat inkomens nog altijd stagneren. Daarnaast is het volgens U=BS een teken aan de wand dat het herstel van de huizenprijzen in Amsterdam aanzienlijk sterker is geweest dan in de rest van Nederland. Nederlanders zijn ook gestopt met het afbouwen van hun schulden en gebruiken de lage beschikbare hypotheekrentes om nieuwe schuld op te zadelen. Zijn er dan nergens plekken ter wereld waar het wellicht aantrekkelijk is om een huis te kopen? Jawel, in de Amerikaanse stad Chicago. De prijs van een gemiddeld huis is daar sterker gedaald tijdens de crisis en sindsdien minder gedaald. Maar er is ook een reden voor. De lokale economie trekt minder hard aan dan in de rest van het land. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen jan '24 JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.