Crowdfunding is niet vrijblijvend Met de groeiende populariteit van crowdfunding is ook het risico op wanbetaling toegenomen. Wees alert. 26 augustus 2015 10:45 • Door Bastiaan Bloemink en Ella van Kranenburg Crowdfunding is nieuw en populair, maar dat maakt het nog niet vrijblijvend. Als crowdfunding met een investeringscomponent gepaard gaat, wijkt het niet veel af van reguliere financieringsmogelijkheden; er is een geldvraag en het platform (de tussenpartij) koppelt de geldverstrekkers aan de vraag. Crowdfunding kent risico’s voor geldvragers, voor beleggers en voor het platform zelf. Dat zijn niet alleen economische risico’s, maar ook risico’s vanuit financieel en toezichtsperspectief. Als de ‘crowd’ belegt in een bedrijf is er al snel sprake van een vergunningplichtige activiteit op basis van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Wanneer de spelregels niet worden nageleefd, loopt de geldvrager of het platform juridische risico’s; een platform kan vergunningsplichtig zijn in haar bemiddelende rol en de geldvrager kan worden geconfronteerd met verplichtingen om beleggers te informeren of te waarschuwen dat de belegging buiten toezicht staat. Mislukte projecten Het niet naleven van deze verplichtingen kan vergaande gevolgen hebben. AFM en DNB beschikken over diverse middelen om in te grijpen bij overtredingen en kunnen forse boetes of dwangsommen opleggen. Crowdfunding-platformen zullen ondertussen goed naar de geldvrager en de eigen stabiliteit moeten kijken en mogelijk hebben ze een zorgplicht naar zowel de geldvrager als de geldgever. Geldgevers lopen uiteraard ook risico’s. Verhaalmogelijkheden op de geldvrager zijn vaak beperkt. Wat gebeurt er bij een faillissement van de geldvrager of het platform? Slechts bij uitzondering krijgen de geldgevers bij crowdfunding een vorm van zekerheid. Mislukte projecten zijn reeds voorgevallen, met de nodige verliezen voor investeerders. De groeiende populariteit van crowdfunding heeft gevolgen voor de risico’s die beleggers lopen. Het aantal geldvragers is recent flink toegenomen en groeit stevig door. Het risico op wanbetaling en zelfs faillissement neemt dus ook toe. Extra kritisch Beleggers die crowdfunding gebruiken als onderdeel van hun beleggingsportefeuille moeten de risico’s daarom goed onderzoeken. Als een beleggingspropositie te mooi lijkt om waar te zijn, moet je als belegger extra kritisch zijn. Hierin is crowdfunding niet uniek. Hierrn verschilt crowdfunding, ondanks de hoge coolfactor, niet van reguliere investeringen. Sterker, het is misschien zelfs wel een reden om extra alert te zijn. Bastiaan Bloemink werkt als adviseur/jurist bij Charco & Dique Risk Management en Compliance. Ella van Kranenburg is advocaat bij Keijser Van der Velden, een nichekantoor dat zich specialiseert op het gebied van het financiële recht. De informatie in deze column is niet bedoeld als juridisch advies. Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen jan '24 JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.