Click-ETF's zijn in de mode Er is een nieuw product in de fondsenindustrie: de Buffer-ETF. Morningstar ziet voordelen voor risico-averse beleggers, maar er zijn betere manieren om de schade van beurscorrecties te beperken. 20 februari 2025 08:00 • Door IEXProfs Redactie Er is volgens Morningstar een nieuwe ETF-ster aan het beursfirmament. Dat zijn de Buffer-ETF’s, ook wel bekend als defined outcome ETF’s. Ze zijn goed vergelijkbaar met voormalige Nederlandse clickfondsen en andere garantieproducten. Deze ETF's bestaan uit een combinatie van aandelen, call- en putopties om een index te volgen maar dan wel met een limiet voor de maximale winst en het maximale verlies. Marktleiders Morningstar heeft uitgerekend dat de markt voor Buffer-ETF’s tussen 2020 en nu gestegen is van 5 miljard dollar naar ongeveer 50 miljard dollar, waarbij twee spelers domineren: Innovator en First Trust. Samen hebben zij een marktaandeel van tegen de 90%. SEC-regels Morningstar ziet twee belangrijke redenen voor de opkomst van de Buffer-ETF’s: Ten eerste heeft de Amerikaanse toezichthouder op het effectenverkeer (de SEC) in 2019 de regels aangepast, wat het makkelijker maakte om zogenoemde actieve ETF’s in de markt te zetten. Dat zijn ETF’s die een index volgen, maar ook weer niet helemaal. Ze wijken af. Sommige met de doelstelling om meer alfa te realiseren, bij de Buffer-ETF's gaat het om minder risico in ruil voor minder rendement. Ten tweede zorgde de correctie van 2022 in aandelen en obligaties voor een soort wake-up call bij beleggers, dat beleggen toch wel riskant kan zijn. Kopen? Buffer-ETF’s hebben volgens Zachary Evens van Morningstar een paar voordelen. Dat geldt met name voor beleggers met een lage risicotolerantie en/of een korte tijdshorizon. Denk bijvoorbeeld aan mensen die vlak voor hun pensioen staan of iemand die binnenkort cash nodig heeft om een lening af te lossen. Voor dit type beleggers kan een beurscorrectie heel vervelend zijn. Evens denkt echter dat er goedkopere manieren zijn om je af te dekken tegen de risico’s van beleggen. Buffer-ETF’s zijn namelijk niet goedkoop. De 6.3 miljard dollar zware FT Vest Laddered ETF heeft bijvoorbeeld een netto “expense ratio” van 0,95%. Dat hakt er in als je winsten sowieso gelimiteerd zijn. Daar komt bij dat er verborgen kosten kunnen zijn. Het kopen en schrijven van opties is immers ook niet gratis. Voor welke alternatieven hij zou kiezen, zegt Evens er niet bij. Flauw! De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.
Opinie 06 apr Zoek dekking! De sombere reacties van DWS en Goldman Sachs op de Amerikaanse tarievenoorlog en de mondiale aandelenpaniek. Hoe verder? Waarin te beleggen?
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.