"Marktverwachtingen centrale banken zitten ernaast" Volgens hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle is de kans groot dat de Fed de rente dit jaar meer verlaagd dan de markt nu verwacht. Voor de ECB zal het waarschijnlijk andersom zijn. 18 februari 2025 14:45 • Door Gastauteur IEXProfs De markt lijkt het aantal renteverlagingen door centrale banken niet goed in te schatten. Zo rekent de markt op 38 basispunten verlaging door de Fed, maar wij denken dat het dichter bij 100 bps zal liggen. Dit zou de Amerikaanse rente nog steeds boven het neutrale niveau houden. De recente loonstijging in de VS is het probleem niet. De stijging in de payroll-cijfers is vertekend door kortere werkweken, onder andere door natuurbranden in Los Angeles. Daardoor steeg het gemiddelde uurloon kunstmatig. Ook de importtarieven van president Trump zullen weinig effect hebben op inflatie, omdat ze slechts een beperkt deel van de Amerikaanse consumptie raken. Stephen Bell ECB verlaagt juist minder In Europa oogt de situatie stabieler. De markt gaat ervan uit dat de ECB bij de volgende vergadering in maart de rente met 25 basispunten zal verlagen. Voor heel 2025 verwacht de consensus zelfs 88 basispunten aan verlagingen, wat de depositorente naar 1,8% zou brengen. In het VK dreigt deflatie Dat is zeker mogelijk, maar ik acht de kans groot dat het aantal verlagingen lager zal uitvallen. Hoewel de ECB nog enkele keren de rente kan verlagen, is het onwaarschijnlijk dat de marktprognoses volledig worden waargemaakt. In het VK dreigt stagflatie, lage groei gecombineerd met oplopende inflatie. Hoewel de markt rekent op nog eens 62 basispunten verlaging, zal de Bank of England voorzichtig moet zijn met verdere renteverlagingen. De zwakke economie zal de inflatie uiteindelijk omlaag duwen, maar dit proces verloopt traag. Beleggingsimplicatie Lagere rentes zijn doorgaans goed voor risicovolle activa zoals aandelen, maar ik waarschuw toch voor te grote posities gezien de blijvende onzekerheid. We blijven daarom bescheiden overwogen in aandelen, en neutraal elders." Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.