BNP Paribas: geen reden tot paniek Dat de wereldeconomie aan het veranderen is, is een feit. Waar leidt het naartoe? Wat wordt het nieuwe wereldbeeld? 9 juni 2011 16:00 • Door IEXProfs Redactie Dat de wereldeconomie aan het veranderen is, is een feit. Voorheen werd de wereld gedomineerd door internationaal soepel monetair beleid; dat tijdperk is zeker voorbij. Maar wat wordt het nieuwe wereldbeeld? Deze vraagstelling stond centraal tijdens een uiteenzetting van William de Vijlder, chief investment officer van Strategy & Partners BNP Paribas, deze ochtend in het hoofdkantoor in Amsterdam. Het beeld van de economie en financiële markten zoals we dat tot voor kort kenden, kenmerkte zich volgens De Vijlder door extreem soepel monetair beleid, een stijgende trend in grondstoffenprijzen, inflatie, overheidsschulden en succesvolle aandelenmarkten. Dat beeld heeft de afgelopen weken plaats moeten maken voor een economisch plaatje gedomineerd door strakker gevoerd monetair beleid, angst voor de impact van dure olie, vertwijfeling over wat de ‘exit strategieën’ van centrale banken teweeg kunnen brengen, huivering voor de op handen zijnde budgettaire inspanningen en tenslotte de cruciale vraag of de wereldeconomie in staat zal blijken op eigen benen te staan als de uitzonderlijke steunmaatregelen worden teruggeschroefd. Dat het vooralsnog niet duidelijk is hoe dit nieuwe paradigma er uit zal gaan zien, is wat beleggers vandaag de dag behoorlijk zenuwachtig maakt, aldus de chief investment officer van BNP Paribas. De Vijlder zaait in zijn betoog echter geen paniek, integendeel. Hij wijst op factoren die de markt zullen blijven ondersteunen: de sterke mondiale groei – ondanks een vertraging in ritme weliswaar – en de gezonde ondernemingsbalansen. Het leeuwendeel van de landen blijft het soepele monetaire beleid trouw, en over de linie vallen de beurswaarderingen mee. Eveneens is hij positief over aandelen van groeilanden op basis van hun waardering, een structureel sterkere groei en een betere financiële structuur, wat over westerse landen niet altijd gezegd kan worden, aldus De Vijlder. Dat beleggers meer reden tot ongerustheid zien, verklaart de topeconoom door te stellen dat zij in binaire termen redeneren en altijd zoeken naar nieuwe redenen voor ongerustheid. "Groeit China sterk, dan vreest men voor inflatie; vertraagt de Chinese groei, dan slaat de inflatievrees om in schrik voor een te sterke afkoeling. Dit wijst op latente onzekerheid en risico-afkeer." Dat De Vijlder de nervositeit van beleggers niet ondersteunt en de huidige groeivertraging afdoet als ‘een normaal gegeven’, benadrukt hij nog eens aan het eind van zijn uiteenzetting: "Tenzij de olieprijzen trendmatig zouden stijgen, verwachten wij geen inzinking." De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.