Fidelity: koop Aziatische schuld David Buckle van Fidelity International over de effecten van de Amerikaanse renteverhoging voor de obligatiemarkt. 1 december 2015 10:30 • Door Rob Stallinga Nu Fed-watchers het erover eens zijn dat de Fed in december gaat beginnen met de verhoging van de rente, is de volgende vraag: wat betekent dit voor de wereldwijde obligatiemarkt? David Buckle, hoofd van het kwantitatieve onderzoeksteam van Fidelity International, heeft daar een duidelijke mening over. Allereerst gelooft hij dat de wereldeconomie grondig is veranderd. Niet vanwege de uitvinding van het internet, maar omdat de lagere groei van de wereldbevolking ook een lagere economische groei uitlokt. Daarnaast is Buckle ervan overtuigd dat de obligatierentes in de volwassen markten langzaam maar zeker zullen stijgen. Dat betekent volgens hem dat beleggers: De komende jaren weinig moeten verwachten van Amerikaanse en Europese staatsobligaties. “Het rendement komt in de buurt van cash. De duration doet er niet veel toe. Lang- of kortlopend is om het even.” Interessanter volgens Buckle zijn credits. “Die zijn, afgezet tegen staatsobligaties, historisch goedkoop.” Het verschil in waardering is volgens Buckle zo groot vanwege het liquiditeitsverschil. De verhandelbaarheid van staatsobligaties is veel beter. "Dat heeft weinig te maken met de kans op default. Beleggers in high yield moeten daar natuurlijk wel rekening mee houden.” Ook de komende jaren risico moeten nemen om nog iets van yield te ontvangen. Buckle begrijpt dat veel beleggers hun obligaties hebben verruild voor aandelen. Ook hun obligatieportefeuille maximaal moeten spreiden. Buckle pleit in deze voor een smart bèta-oplossing omdat schuldgewogen indices risicovoller zijn. “Hoe hoger de schuld, hoe hoger de weging. Dat zijn nu net de posities die ik niet wil innemen.” Er verstandig aan doen te kiezen voor Aziatische schuld. Buckle verwacht dat de rentes daar zullen dalen. “Vooral de Chinese markt voor bedrijfsobligaties is interessant. Er is helemaal niets mis mee dat de Chinese economische groei langzaam maar zeker daalt.” Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen jan '24 JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.