IEX Fonds 40: teamwork Bijna 10% rendement voor de IEX Fonds 40-index dit jaar. En de managers behouden hun voorsprong op de indextrackers. 6 november 2015 16:30 • Door Pieter Kort Wat levert een breed gespreide beleggingsportefeuille dit jaar op aan rendement? Een kleine 10% zou mogelijk moeten zijn vanaf begin 2015, althans als we afgaan op de prestaties van de onvolprezen IEX Fonds 40-index, onze eigen benchmark voor een breed gespreide fondsenportefeuille. Die index van 40 best-in-class beleggingsfondsen (jaarlijks opnieuw gekozen en herwogen) heeft sinds 2012 gezelschap van een passief zusje, de IEX Index 20+, die is samengesteld volgens dezelfde assetallocatie, maar dan geheel bestaande uit indextrackers. Over de hele looptijd liggen de indextrackers iets voor op de beleggingsfondsen, maar in 2015 hebben de actieve fondsmanager weer de overhand: 9,3% tegen 7,5% year-to-date. Zwart = IEX Fonds 40-index; Blauw = IEX Index 20+ Ook gij, obligaties? In welke assetclass was de winst te boeken de laatste tijd? Gemeten naar de prestaties van de fondsen in de IEX Fonds 40 is de performance in 2015 redelijk verdeeld over de belangrijkste assetclasses. Alleen grondstoffen leverden per saldo niets op. Opvallend is de sterke bijdrage van obligaties (bijna 8%) in 2015, ondanks het feit dat die asset classes massaal als overgewaardeerd wordt beschouwd. Vastgoed leverde het meeste rendement op dit jaar en aandelen profiteerden van een sterke comeback in oktober. Alle fondsen, alle rendementen Hieronder de rendementen over korte en lange termijn van alle fondsen in de iEX Fonds 40. In de aandelensector was Europa de grote gangmaker en krijgt het Kempen Orange Fund een tien met een griffel als beste aandelenfonds van 2015 tot eind oktober. In de obligatiesfeer blijft het wereldwijde Amundifonds overtuigen met sterke prestaties en doen ook de emerging markets-fondsen het goed. Zowel het Aberdeenfonds als dat van Candriam verslaan hun benchmark met ruime cijfers. De twee grondstoffenfondsen stuiterden in oktober allebei op van de bodem, maar voor Carmignac Commodities was dat niet genoeg om voor dit jaar uit de rode cijfers te komen. Vastgoed maakt tenslotte een prima jaar door, met ook hier, net als in aandelen, Europa als grote winstmaker. Het fonds van AXA Framlington ligt op koers om de prijs van beste onroerendgoedfonds van 2015 (in de IEX Fonds 40) binnen te slepen. Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.