Linke situatie op vastgoedmarkten Niet alleen in Londen is sprake van een huizenbubbel. Ook Hongkong bubbelt en Amsterdam is link, aldus UBS. 6 november 2015 11:10 • Door IEXProfs Redactie Huizenprijzen in Londen en Hongkong hebben alle kenmerken van een luchtbel. En ook de situatie in Amsterdam is link. Dat constateert UBS in zijn jaarlijkse Real Estate Bubble Index. Volgens Claudio Saputelli en Matthias Holzhey, de auteurs van het omvangrijke rapport, zijn de huizenprijzen op veel plekken ter wereld niet te rechtvaardigen. Dit is het gevolg van de aanhoudend lage rente in combinatie met relatief hoge groeiverwachtingen. Vooral vastgoed heeft daar in hun ervaring last van. De meerderheid van de grote wereldsteden (inclusief Amsterdam) heeft dan ook te maken met een overspannen huizenmarkt. Londen het ergst De situatie in Londen is volgens UBS het meest ernstig. Zowel de verhouding van de huizenprijzen met gemiddelde inkomsten, als met de gemiddelde huurprijs bevindt zich op historisch ongekende niveaus in Londen. Zowel Britten zelf, als ook een grote groep vermogende buitenlanders, stookt de huizenprijzen in de Britse hoofdstad op. De huizenprijs in Londen is 6% hoger in reële termen, dan de vorige piek in 2007. En dat terwijl huizenprijzen voor het hele Verenigd Koninkrijk in die periode zijn gedaald met 18%. De situatie in Amsterdam is ook gevaarlijk. Huizenprijzen zijn volgens UBS in de periode 2008-2013 met 25% gedaald. Chicago aantrekkelijkst Maar in het afgelopen jaar heeft een herstel plaatsgevonden van 11%. En dat in een periode dat inkomens nog altijd stagneren. Daarnaast is het volgens U=BS een teken aan de wand dat het herstel van de huizenprijzen in Amsterdam aanzienlijk sterker is geweest dan in de rest van Nederland. Nederlanders zijn ook gestopt met het afbouwen van hun schulden en gebruiken de lage beschikbare hypotheekrentes om nieuwe schuld op te zadelen. Zijn er dan nergens plekken ter wereld waar het wellicht aantrekkelijk is om een huis te kopen? Jawel, in de Amerikaanse stad Chicago. De prijs van een gemiddeld huis is daar sterker gedaald tijdens de crisis en sindsdien minder gedaald. Maar er is ook een reden voor. De lokale economie trekt minder hard aan dan in de rest van het land. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 07:25 Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.
Opinie 06 apr Zoek dekking! De sombere reacties van DWS en Goldman Sachs op de Amerikaanse tarievenoorlog en de mondiale aandelenpaniek. Hoe verder? Waarin te beleggen?
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.