Passief creëert actief beleggen De stijgende populariteit van indexfondsen zorgt voor de vrees dat ze ooit de hele markt zullen domineren. Onzin volgens Cullen Roche. 16 juni 2015 09:45 • Door IEXProfs Redactie De stijgende populariteit van indexfondsen zorgt voor de vrees dat ze ooit de hele markt zullen domineren. Dat is onzin. Dat schrijft Cullen Roche, oprichter van Orcam Financial Group in een artikel op MarketWatch. De dreigende dominantie van indexfondsen is volgens hem om een mythe die gebaseerd is op een oppervlakkige manier van naar de markt kijken. “Het is alsof je tot aan je knieën in het water staat, maar toch beweren dat je droog staat, omdat het grootste deel van je lichaam zich niet in het water bevindt.” Roche onderbouwt zijn mythebestrijding met twee argumenten. Het is volgens hem belangrijk om je te realiseren dat er niet zoiets bestaat als een unieke index. Er bestaan in feite duizenden verschillende indexen, met allemaal verschillende componenten. Onlosmakelijk verbonden Beleggers verkiezen in steeds hogere mate voor de variëteit en de risicospreiding van een indexfonds boven de keuze voor een specifiek aandeel. De keuze voor de diverse indexfondsen binnen een portefeuille is het nieuwe actieve beleggen, aldus Roche. De tweede reden die Roche aandraagt is dat passief beleggen in de vorm van indexfondsen tot nieuwe vormen van actief beleggen leidt. Door de schommelingen in de koersen van de onderliggende componenten van het indexfonds, is er voortdurend sprake van een inefficiëntie in de koers van het fonds zelf. Door de dag heen is ofwel het fonds relatief duur, of is de som van de componenten overprijst. Dit zorgt voor mogelijkheden van partijen die van deze inefficiënties profiteren. Passief beleggen creëert dus voortdurend nieuwe vormen van actief beleggen. Passief beleggen en actief beleggen zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Degenen die iets anders beweren begrijpen volgens Roche niet hoe de wereld van beleggers in elkaar steekt. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.