Minibonds: meer fun en meer risico Minibonds oefenen op een bepaalde categorie beleggers grote aantrekkingskracht uit. Bezint eer gij begint. 3 februari 2015 09:45 • Door IEXProfs Redactie Minibonds oefenen op een bepaalde categorie beleggers grote aantrekkingskracht uit. Toch is het goed dat beleggers goed nadenken, voordat ze deze miniobligaties in portefeuille nemen, waarschuwt The Wall Street Journal. Een groeiend aantal start-ups trekt geld aan via crowdfundingsites. Ze worden minibonds genoemd, omdat er meestal geen grote bedragen mee gemoeid zijn. Ze zijn aantrekkelijk, omdat zij vaak een hogere rentevergoeding bieden dan in veel andere fixed income markten. Fun beleggingen Daarnaast bieden ze soms andere voordelen, zoals uitbetaling in natura of andere extraatjes. Taylor St. Baristas biedt beleggers boven de 10.000 dollar wekelijks een gratis kop koffie met cake gedurende de looptijd van de obligatie. Dat typeert direct de soort investering, stellen Wall Streets analisten. Zulke obligaties horen niet thuis in een kernportefeuille, hooguit bij de 5% aan fun beleggingen, stelt professor Wade Pfau. De minibonds worden meer gemeengoed, omdat het de enige weg voor start-ups is om geld op te halen, omdat banken hun loket gesloten houden voor dit soort kredieten. Ze verschillen van normale obligaties vooral in hun voorwaarden. Bij start-ups zijn de risico’s groter dan bij gevestigde bedrijven. Als het doel van fixed income in de portefeuille risicobeperking is en vermindering van volatiliteit, dan moet een beleggers geen mini’s aanschaffen, stelt Manisha Thakor. Ander belangrijk punt is dat er geen secondaire markt bestaat voor mini’s, dus een belegger kan ze niet van de hand doen. Ook is er geen regelgeving rondom listing, zoals bij conventioneel schuldpapier. Daardoor is er minder financiële informatie beschikbaar over de emittent dan bij normale obligaties. Analisten en kredietbeoordelaars laten de minibonds nog links liggen. Hoe kan men dan zekerheid krijgen over de financiële kracht van zo’n bedrijf, vraagt Mark Balasa zich af. Volgens Michael Kitces moeten beleggers focussen op de emittent en niet op de aantrekkelijke aard van de minibonds. Als er geen gedegen onderzoek is gedaan naar de uitgever en men niet zeker is zijn geld terug te zien, moet men wegblijven bij deze fun beleggingen. Tenzij men belegt, om gespreksstof te hebben bij een verjaardagspartijtje, pareert professor Pfau. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.