De valse handel van Steve Cohen Een documentaire onthult hoe Steve Cohen door handelen met voorkennis ongekende rendementen heeft geboekt. 25 december 2014 16:00 • Door Ruben Munsterman Een documentaire onthult hoe Steve Cohen door handelen met voorkennis ongekende rendementen heeft geboekt. Hedgefondsmanager Steve Cohen is een van de grootste succesverhalen uit de geschiedenis van Wall Street. Althans, qua behaalde rendementen. Door veroordelingen op basis van handelen met voorkennis moest zijn SAC Capital min of meer sluiten en werden meerdere van zijn werknemers achter grendel gezet. The Wall Street Journal doopte Cohen ooit in een artikel tot The Hedge Fund King. En niet onterecht. Sinds de oprichting in 1992 van SAC Capital behaalde Cohen voor zijn deelnemers een jaarlijks rendement van 25%. En dat is ongekend, want de fondsbaas rekent een ongebruikelijk hoge provisie: 3% beheervergoeding en 50% van alle gemaakte winsten. Daarbij valt het gemiddelde van 2/20 in het niets. Als je de 3/30 fee eraf haalt, ligt het daadwerkelijke rendement dus nog veel en veel hoger. Magneet voor fraudeursHoe dit kan? De Amerikaanse toezichthouder SEC noemde SAC Capital ooit een “veritable magnet of market cheaters." De club van Cohen moest de hoogste insider trading-boete ooit betalen, 1,2 miljard dollar. Dat kwam geheel uit de zak van de miljardair zelf, die 100% aandeelhouder is van zijn fondsenbedrijf. Ook zijn er meerdere werknemers achter de trailies beland. Inmiddels is de naam van SAC, vernoemd naar de initialen van Steven A. Cohen, veranderd in Point72 Asset Management. De baas zelf is buiten schot gebleven, hem kan alleen nalatenschap van goed toezicht op zijn frauderende personeel worden verweten, iets waarvoor in de fondsenindustrie volgens de Amerikaanse wet geen strafrechterlijke gevolgingen uit kunnen voortkomen. Point72 mag alleen nog eigen geld beheren, dus dat van Cohen en zijn werknemers. PBS maakte begin dit jaar een mooie korte documentaire over het torenhoge rendement van Steve Cohen en wat daar achter schuilt: To Catch A Trader. Wellicht leuk om tijdens de vrije kerstdagen te bekijken. De documentaire is gratis te zien bij de omroep PBS. Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.