Wees slim, ga vol in aandelen Vergeet obligaties en cash. Op de lange termijn zijn aandelen al 200 jaar de beste belegging. 7 november 2014 13:15 • Door Peter van Kleef U weet het, 80 tot 90% van het rendement op een portefeuille wordt bepaald door de asset allocatie. Vergeet de vraag Unilever of Nestlé, die is totaal irrelevant. Vergeet de vraag actief of passief, dat is minimuggenziften. De asset allocatie, daar draait het uiteindelijk allemaal om. Jeremy Siegel heeft wat dat betreft een behoorlijk belangwekkende graifek. Kijkt u even goed - zeg een seconde of 60 - en trek dan uw conclusies: Klaar? Josh Brown trekt in 30 seconden - de helft van de tijd die ik u gaf - de volgende conclusies: Aandelen leveren over bijna elke willekeurige periode van 30 jaar in bijna 100% van de gevallen meer rendement op dan Treasuries (staatsobligaties) en T-Bills (zeg maar cash). In twee eeuwen tijd was slechts in 1% van de 30-jaarsperioden een belegging in Treasuries of cash beter dan aandelen. In de periode van 200 jaar veranderde 1 dollar in de aandelenmarkt in 704.000 dollar. Dat is niet gek. Helaas heeft niemand de mogelijkheid om 200 jaar te beleggen. Maar voor elke belegger die nog wel redelijkerwijs 30 jaar voor de boeg heeft op de beurs is de booschap helder: liever meer aandelen dan obligaties of cash. En dan zwijgt Brown nog over het feit dat obligaties net een bullamrkt achter de rug hebben... van dertig jaar. Trouwe lezers van IEX herkennen dit verhaal ongetwijfeld. De bovenstaande tabel komt van Jeremy Siegel, dezelfde man achter de all time favorite graph van collega Arend Jan Kamp. Deze gaat tot en met 2011. U ziet dat in deen jaar tijd die 200 jaar geleden geïnvesteerde dollar nog eens 35.000 dollar meer waard geworden is (was 669K nu 704K). Zo snel kan het gaan! Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.