"Doe mij wat meer van dat enge" Stabiliteit in zichzelf destabiliseert. Waarom iedereen plotseling de theorie van Hyman Minsky plotseling weer afstoft. 2 juli 2014 13:15 • Door Peter van Kleef "Doe mij maar wat meer van dat enge, daar" Het komt niet vaak voor dat je iets meer wilt van iets waar je eigenlijk bang voor bent. En toegegeven, een beetje raar is het ook wel. Beleggers hebben over het algemeen een grondige hekel aan volatiliteit. Niet zelden worden volatiliteit en risico als synoniemen gebruikt. De volatiliteitsindex heeft als geuzennaam dan ook de fear gauge. Dat roept beelden op van lange schaduwen in smalle steegjes bij zonsondergang. Maar die angstindex ligt al een hele tijd op apegapen. Het water is kalm, we dobberen rustig rond en de beurzen tikken gestaag hoger en hoger. Veel mooier kan het niet worden. Zelfs ruziënde kazakken in de Krim en kruitdampen in Oekraïne veranderen daar nauwelijks iets aan. En toch – je vraagt je af hoe het komt – in dat vredig dobberende bootje vol met beleggers op dat spiegelgladde wateroppervlak, laat iemand plotseling de naam Hyman Minsky vallen. Hyman Minsky. De econoom die zichzelf onsterfelijk heeft gemaakt door één enkele conclusie te trekken: Stability in itself is destabilizing. KalkoenWie de naam als eerste liet vallen, ik weet het niet. Maar de Minsky-verhalen schoten als paddenstoelen uit de grond. Plotseling beseften we het. Volatiliteit mag dan eng zijn, een volstrekt gebrek aan volatiliteit is niet veel beter. De Financial Times schreef erover. Tal van blogs. Zelf financieel adviseur Carl Richards, de servetman. Hij schetste het beeld van een kalkoen. De boodschap was helder. De kalkoen kan maanden lang met rust gelaten worden, gevoed worden zelfs, maar je weet dat plotseling het moment komt dat hij met zijn pootjes omhoog op een rijkelijk gedekte tafel eindigt. Het Minsky-moment. Wat Minsky wilde duidelijk maken is dat als de beurzen rustig omhoog kabbelen, zonder wolkje in de lucht, er steeds meer beleggers naar de markt komen met de illusie dat er geen gevaar is. Meer beleggers betekent hogere waarderingen. En uiteindelijk leidt dat tot onhoudbare waarderingen, een bubbel. En bubbels barsten. Stabiliteit destabiliseert uiteindelijk. Het is de pijnlijk efficiënte werking van de markt. En dus verlangen beleggers naar volatiliteit. Naar een muur van vuistdik klam angstzweet. Naar een correctie. Gewoon 10% van de koersen af. En het gaat ook gebeuren, omdat het onvermijdelijk is. Gelukkig maar. Als adviseur (of huis- tuin- en keuken beursvoorspeller) kunt u eindelijk iets voorspellen dat zeker uit gaat komen. Ja, het Minsky-moment komt altijd onverwachts, maar het scheelt als je er op voorbereid bent. deze column verscheen oorspronkelijk in het juli-nummer van IEXProfs magazine Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.