De case voor Chinees dividend In Azië zal het dividend per aandeel de komende tijd sneller zal groeien dan de winst per aandeel, aldus Mike Kerley van Henderson. 5 februari 2014 16:00 • Door Fleur van Dalsem In Europa trekt de groei langzaam aan, maar Azië groeit ondertussen gewoon door. Misschien niet zo hard als de voorgaande jaren en wellicht dat de cijfers die sommige overheden naar buiten brengen met een flinke korrel zout genomen moeten worden, maar groei is er. Structureel ook. Waarom staan de markten in Azië dan steeds zo onder druk? "Als de Amerikaanse QE wegvalt, dan zal groei weer belangrijker worden en dan komt Azië weer in de picture van beleggers,” aldus Mike Kerley, fondsmanager van het Henderson Horizon Asian Dividend Income Fund. “De groei van het bbp trekt aan, de schulden van de Aziaten zijn veel lager dan die van ons en de banken zijn gezonder, er is weinig mis met Azië.” Kerley belegt vooral in bedrijven uit Azië met een aantrekkelijk dividend, maar dat is zeker niet waar hij al het rendement verdient. Hij verdeelt de portefeuille feitelijk in tweeën; een deel gericht op highyield, het tweede deel op dividendgroei. Oftewel, zoeken naar bedrijven die binnenkort voor het eerst dividend zullen uitkeren, het dividend zullen verhogen of misschien goedkoper worden op de beurs waardoor het dividendrendement oploopt. Geloof in China Maar hoe bestendig is het dividend van ondernemingen in een snel groeiende regio? “Aziatische bedrijven hebben nog niet zo’n lange dividendhistorie als in Europa. Hier zal een bedrijf echt als allerlaatste maatregel het dividend terugbrengen of tijdelijk afschaffen. In Azië doen ze dat iets makkelijker,” vertelt Kerney. “Maar in goede tijden zijn ze dan weer sneller geneigd het dividend te laten groeien. Ik verwacht ook dat het dividend per aandeel de komende tijd sneller zal groeien dan de winst per aandeel.” Kerney kijkt nu vooral naar China, een goedkopere markt dan de opkomende markten eromheen. “De markt daar wordt gedreven door regelgeving, niet door de economie. Daarom handelt China nu tegen een discount, terwijl ze over tien jaar wel de grootste economie van de wereld zijn. Die discount is wellicht terecht – China kampt met zaken zoals een inefficiënte overheid en stijgende lonen waardoor de groei van de maakindustrie zal dalen – maar de economie groeit wel door en de pay out van dividend groeit.” Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.
Assetallocatie 18 feb "Marktverwachtingen centrale banken zitten ernaast" Volgens hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle is de kans groot dat de Fed de rente dit jaar meer verlaagd dan de markt nu verwacht. Voor de ECB zal het waarschijnlijk andersom zijn.
Assetallocatie 16 feb Rendementen worden de komende 20 jaar iets minder Capital Group heeft rendementsverwachtingen voor de komende 20 jaar voor aandelen en obligaties iets verlaagd. Maar over de gehele linie zijn de prognoses voor langetermijnbeleggingen op de wereldwijde markten nog altijd positief.
Assetallocatie 13 feb Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand.
Assetallocatie 12 feb "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.