Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit. 27 februari 2025 08:00 • Door IEXProfs Redactie Private beleggingen, of het nu gaat om private equity of private debt, zijn sterk in opkomst. Ze zijn populair omdat ze ten eerste diversificatie beloven ten opzichte van beursgenoteerde aandelen en obligaties en ten tweede vanwege het potentieel van hogere rendementen. Zoals bij alle alternatieve beleggingen is het de vraag of die belofte realistisch is. Joachim Klement wijst in zijn blog Private equity: Resilient, but not immune op een studie van Michelle Xuan Mi en Rumi Masih die precies dit thema behandelt. Positief Het goede nieuws van de studie is dat de rendementen van private equity en private debt op de lange termijn economische en financiële schokken goed doorstaan. Maar immuun zijn ze zeker niet. Het is een kwestie van volhouden. Als je maar lang genoeg wacht, zullen de rendementen zich herstellen en is er weinig kans op langdurige waardevermindering. De reactie op een financiële schok verschilt. Bij private equity neemt het effect geleidelijk toe in de eerste vier kwartalen na de schok. Dat is anders dan bij private debt, waar de schok het grootst is gelijk aan het begin. Dat heeft veel te maken met de aard van het beestje. Bij private equity wordt bijna altijd gebruikgemaakt van een deel schulden om het rendement te verhogen (hefboomeffect). In het geval van een financiële crisis hebben obligatiemarkten de neiging gelijk te bevriezen, wat grote problemen op kan leveren voor investeringsmaatschappijen om aflopende schulden te herfinancieren of nieuwe activa te kopen met geleend geld. Bij private debt komt de schok daardoor sneller dan bij private equity. Vijf jaar Het goede nieuws is dat de schok in beide gevallen na verloop van tijd verdwijnt. Daar is wel zitvlees voor nodig. De schok verdwijnt pas volledig na ongeveer 20 kwartalen, ofwel vijf jaar. Vandaar ook dat private equity en private debt pas nu de schok van de coronapandemie volledig hebben verwerkt en weer zijn overgegaan tot de orde van de dag. Daarbij is de correlatie met andere beleggingscategorieën groter dan veel beleggers denken. Als hedge tegen schokken op de aandelen- en obligatiemarkt zijn ze zeker niet perfect. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.