Handelstarieven bepalend voor inflatie in de VS De Amerikaanse index voor consumentenprijzen was in januari met 3% verrassend hoog. Maar zorgwekkend is dat volgens de voormalige Fed-econoom Claudia Sahm niet. Dat wordt het wel als Trump handelstarieven oplegt. 24 februari 2025 08:00 • Door IEXProfs Redactie Het was een paar weken geleden toch een beetje een shock voor de markten dat de Amerikaanse consumentenprijzen (CPI) in januari met 0,47% zijn opgelopen. Op jaarbasis betekent dat 3%, wat ruim boven de doelstelling van de Federal Reserve is. De cijfers waren bovendien hoger dan verwacht, wat de vraag oproept of dit een voorbode is van meer. Blijft de inflatie hoog, dan is dat vervelend voor consumenten, maar ook voor beleggers. Een hogere inflatie vreet immers zowel direct als indirect (via hogere rentekosten) in het aandelen- en obligatierendement. Oud Fed-econoom Claudia Sahm, een consultant die vroeger als econoom werkte bij de Fed, maant tot kalmte. Zo dramatisch is dat januari CPI-cijfer volgens haar niet. In januari is de CPI vaker hoger dan in andere maanden. Het is zoals het spreekwoord zegt: “Een bonte kraai, maakt nog geen winter.” De Fed schiet echt niet in een kramp vanwege een slecht inflatiecijfer. Er zitten volgens Sahm in de data bovendien veel eenmalige effecten, die je af kan doen als “ruis”. Het zit er dik in dat de Fed meer kijkt naar de PCE (Personal Consumption Expenditures). Dat is een cijfer dat naar verwachting een stuk lager uit zal vallen dan de CPI, omdat er ook enkele producentenprijzen in verwerkt zitten, waar de trend gunstiger is. Don’t worry? Geen enkele zorg dus? Dat hangt ervan af, schrijft Sahm. Zoals we allemaal weten is er een “new sheriff in town”. Die sheriff - Donald Trump - wil met handelstarieven de nationale economie ondersteunen. Het is de vraag of dat met de verwevenheid van de globele economie werkt, maar los daarvan zorgen importtarieven in theorie altijd voor hogere prijzen. Er is immers minder concurrentie. Hoeveel de prijzen stijgen, hangt af van de “pricing power”. Marktmacht Tijdens Trump 1.0 (2017-2021) was die pricing power niet zo groot. Bedrijven konden hogere invoerkosten slechts in beperkte mate doorgeven aan de consument. Ze hadden weinig marktmacht. De handelstarieven gingen daardoor ten koste van de winst. Dat ziet er dit keer anders uit, vreest Sahm. Ze leidt dat onder andere af aan de hoge kerninflatie (3,3%), die gevoeliger is voor veranderingen in de internationale handel. Zet Trump dus door met zijn tarieven op staal, op auto-onderdelen, op levensmiddelen, en al wat nog meer, dan kan je ervan op aan dat dit doorwerkt in de CPI. Als de economie dan ook nog lekker door blijft draaien, dan heb je een gevaarlijke mix voor inflatie. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.