Analisten storen zich aan intonatie vrouwelijke CEO’s Vrouwelijke CEO's die net in deze functie aan de slag gaan, worden negatiever beoordeeld door analisten. 17 januari 2025 08:00 • Door IEXProfs Redactie Nieuwe vrouwelijke topmanagers worden anders behandeld dan mannen. Een nieuwe wetenschappelijke studie van Laura Fritsch, Anantha Divakaruni en Aharon Mohliver wijst uit dat de toon waarop ze spreken van groot belang blijkt te zijn. Dat schrijft analist Joachim Klement in een van zijn laatste columns. De onderzoekers hebben in hun studie gekeken naar de presentatie van kwartaal- of jaarcijfers van bijna 5.000 Amerikaanse bedrijven, vlak vóór en na de komst van een nieuwe CEO. Hun doel was om te ontdekken of analisten een onderscheid maken tussen mannelijke en vrouwelijke CEO’s. En ja hoor, dat blijkt het geval, maar interessant genoeg alleen als ze aan bepaalde stereotypen voldoen. Om precies te zijn, speelt het gebruik van “uptalk” een belangrijke rol. Vragende toon Daar is in het Nederlands geen woord voor, maar het betekent dat je aan het eind van een zin of statement iets omhooggaat in toon op een vragende manier. Om een voorbeeld te geven. Stel een farmaciebedrijf doet experimenteel onderzoek naar een nieuw baanbrekend medicament en de topmanager eindigt zijn verhaal op een vragende toon: “Ik denk dat we het onderzoek een kans moeten geven?” Dan noem je dat uptalk. De onderzoekers komen tot de conclusie dat als een nieuwe vrouwelijke bestuursvoorzitter hier gebruik van maakt, dan komt ze vrouwelijker over op de luisteraar en stijgt de kans dat het bedrijf een downgrade krijgt van analisten met als gevolg een koersdaling. Als de vrouwelijke CEO daarentegen kiest voor een mannelijke intonatie en minder uptalk, dan wordt ze beloond met een hogere kans op een upgrade. Vrouwelijke mannen Het blijkt zelfs zo te zijn dat als transgender mannen veranderen in vrouwen en instinctief vaker uptalk gebruiken, ook dan worden ze negatiever beoordeeld door analisten. Voor de goede orde: als de nieuwe topmanager een man is, dan maakt het geen fluit uit of hij meer of minder uptalk gebruikt. Dat geldt alleen als de nieuwe CEO een vrouw is. Klements vindt het al met al een grof schandaal “als een nieuwe vrouwelijke CEO zich als een man moet gedragen om serieus te worden genomen door analisten.” Het is volgens hem te gek voor woorden. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.
Opinie 06 apr Zoek dekking! De sombere reacties van DWS en Goldman Sachs op de Amerikaanse tarievenoorlog en de mondiale aandelenpaniek. Hoe verder? Waarin te beleggen?
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.