Carmignac: 'Crisis as usual' De situatie is kritiek, want er dreigt een systeemrisico voor de wereldeconomie. ‘Crisis as usual’, stelt Carmignac. 12 juli 2012 15:30 • Door IEXProfs Redactie De economische situatie is kritiek, want er dreigt een systeemrisico voor de wereldeconomie. ‘Crisis as usual’, stelt Carmignac in het maandelijkse overzicht. Het ziet er niet al te best uit. Negentien mislukte toppen, een verslechterend economisch en financieel klimaat in de eurozone, tekenen van een neergang in de VS en een afnemend groeitempo in de opkomende landen. Carmignac richtte zich de afgelopen tijd op het actief beheren van de risico’s. De resultaten zijn sinds het begin van het jaar meer dan voortreffelijk, stelt de vermogensbeheerder. Het financiële risico zal aanhouden, vooral vanwege de kwetsbaarheid van het banksysteem. Daarnaast is het de vraag hoe groot het risico is dat de Europese recessie zich uitbreidt naar de economieën in de rest van de wereld, met name de VS en China. Voor veel Europese landen moet het ergste nog komen. Carmignac verwacht bijvoorbeeld neerwaartse aanpassingen voor Duitsland en Frankrijk. StressOndanks nieuwe maatregelen om de herkapitalisering van banken mogelijk te maken en de herfinancieringskosten van landen in moeilijkheden te verlagen, zullen op korte termijn zeker nog perioden van financiële stress komen, waardoor de risicoaversie zal heropleven. De economische situatie zal verder verslechteren, waardoor de prognoses van de winstgroei van bedrijven naar beneden worden bijgesteld. Op de lange termijn kan een daling van de euro de zwakke vraag enigszins compenseren. Carmignac’s internationale beheer handhaaft echter een zeer beperkte netto blootstelling aan zowel de eurozone als de eenheidsmunt. De omslag in de VS is het resultaat van een bescheiden stijging van het reële inkomen en terughoudendheid van bedrijven voor wat betreft investeringen. Toch is nog steeds een economische groei van rond 2% haalbaar, en dat is onder de gegeven omstandigheden niet zo slecht. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?