Private credit: hoog rendement, slecht toezicht De markt voor private credit groeit als kool en de rendementen zijn geweldig. Waar het aan ontbreekt, zijn transparantie en een degelijk toezicht. 8 oktober 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Private equity is de grootste asset class binnen de categorie "alternatives", maar private credit of private debt blijft niet ver achter. De marktomvang werd in 2023 geschat op 1,5 biljoen dollar. Dit jaar kan het volgens BlackRock verder oplopen naar 2 biljoen dollar en als het een beetje meezit, wordt in 2028 de grens van 3,5 biljoen dollar doorbroken. Dat is gigantisch als je bedenkt dat dit een markt was die 15 jaar geleden - vóór de fase met negatieve rentes amper bestond. Volgens een artikel in MarketWatch zitten daar positieve en negatieve kanten aan. Meer rendement, hoger risico Het goede is dat bedrijven makkelijker geld kunnen lenen buiten de beurs om. Voor beleggers is het ook leuk, want deze leningen leveren meer op dan wat er op de reguliere obligatiemarkt verdiend kan worden. Volgens een studie van JP Morgan Asset Management was het rendement over de periode 2014-2023 gemiddeld 8,8% per jaar. Het nadeel is dat de risico's groter zijn en het toezicht beperkt. Minder toezicht Vooral dat laatste is een zorg, omdat het een beleggingsklasse is waar veel pensioen- en verzekeringsgeld in omgaat. Om een voorbeeld te geven het grootste Amerikaanse pensioenfonds Calpers gaf bij de laatste halfjaarcijfers aan dat het 14,3 miljard dollar belegd heeft in private credit. Dat is bijna 3% van de totale portefeuille. Dat is vermogen waar eigenlijk voorzichtig mee moet worden omgesprongen. Geen wonder dat Fed-voorzitter Jerome Powell in een interview eerder dit jaar zei dat het “vragen oproept over de financiële stabiliteit”. Het IMF waarschuwde in zijn Global Financial Stability Report 2024 dat het een sector is die extra systeemrisico's met zich meebrengt. Bedrijfsleningen Een van de grootste risico’s is dat het in de regel om bedrijfsleningen gaat die buiten het verzekeringssysteem van banken en overheden vallen. Er is ook nauwelijks toezicht van bijvoorbeeld de Amerikaanse SEC. De waarborgen komen vooral van accountants en advocaten. Je kunt je echter afvragen of die onafhankelijk genoeg zijn. MarketWatch wijst erop dat er tot nu toe geen ongelukken zijn gebeurd. Maar wat niet is, kan nog komen. De sector zal moeten werken aan betere controlemechanismes. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.
Assetallocatie 18 feb "Marktverwachtingen centrale banken zitten ernaast" Volgens hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle is de kans groot dat de Fed de rente dit jaar meer verlaagd dan de markt nu verwacht. Voor de ECB zal het waarschijnlijk andersom zijn.
Assetallocatie 16 feb Rendementen worden de komende 20 jaar iets minder Capital Group heeft rendementsverwachtingen voor de komende 20 jaar voor aandelen en obligaties iets verlaagd. Maar over de gehele linie zijn de prognoses voor langetermijnbeleggingen op de wereldwijde markten nog altijd positief.
Assetallocatie 13 feb Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand.
Assetallocatie 12 feb "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.