Marktfalen veroorzaakt outperformance kwaliteitsbedrijven Bedrijven met een stabiele, hoge winstmarge doen het op de beurs beter dan bedrijven met een lage, onvoorspelbare winstgevendheid. De oorzaak ligt bij marktfalen en analisten die er consequent naast zitten. 27 september 2024 09:00 • Door IEXProfs Redactie Waarom is het zo dat kwaliteitsaandelen het door de bank genomen beter doen dan aandelen met een hoog risico, ook wel junk genoemd? Het is op zich logisch dat beleggers een voorkeur hebben voor bedrijven met een hoge winstgevendheid en stabiliteit, maar als de markt perfect zou werken dan zou dat in de koersen verwerkt moeten zijn. Kwaliteitsbedrijven hebben een hoge k/w, junkbedrijven een lage. Dat blijkt echter niet zo te zijn. Volgens Joachim Klement van Liberum Capital hebben de onderzoekers Anwer Ahmed, Michael Neel en Irfan Safdar daar nu een plausibele verklaring voor gevonden. Welke aandelen hebben het hoogste risico? Wat ze als eerste onderzochten, is of het te maken heeft met het risico van falen. Eigenlijk zou je verwachten dat bedrijven met een hoge winstgevendheid en lage k/w een grotere kans hebben in de toekomst niet te kunnen voldoen aan de hooggespannen verwachtingen. Maar dat is niet het geval, zo blijkt uit hun analyse. Integendeel, bedrijven met een hoge winstgevendheid blijken een kleiner risico te lopen op tegenvallers dan junkaandelen. Dat geldt nog extra tijdens correcties. Marktfalen De enige conclusie die overblijft, is dat het toch een klassiek geval is van “mispricing” of marktfalen. Een deel van de schuld ligt volgens Ahmed, Neel en Safdar bij sell-side analisten. In hun studie hebben ze gekeken naar de winstverwachtingen van analisten en hun koersdoelen. Wat blijkt is dat de toekomstige winstontwikkeling van kwaliteitsbedrijven structureel wordt onderschat, terwijl die van junkbedrijven wordt overschat. Het gevolg is dat analisten gedurende het boekjaar bij kwaliteitsbedrijven hun verwachtingen telkens moeten verhogen, terwijl ze bij junkbedrijven worden verlaagd. Het zijn deze “earnings revisions” die de koersen gedurende het jaar omhoog duwen bij kwaliteitsaandelen en omlaag bij junkaandelen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.