AI-trend: vergeet vooral de toeleveranciers en gebruikers niet Beleggers die willen profiteren van de AI-trend kunnen volgens JP Morgan AM beter kijken naar bedrijven buiten Nvidia en de andere zes Magnificent 7-leden. 5 september 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Vergeet even Nvidia en OpenAI, de meest voor de hand liggende profiteurs van kunstmatige intelligentie (AI). Vergeet ook de Magnificent Seven, die naast Nvidia bestaan uit Meta, Alphabet, Microsoft, Tesla, Amazon en Apple. Ook deze bedrijven zijn op de beurs zoveel waard geworden door de AI-trend dat veel van de verwachte baten al in de koersen zijn verwerkt. Waar beleggers naar zouden moeten kijken, zijn al die andere iets kleinere spelers die net zo goed profiteren van AI, schrijft JP Morgan AM in de rubriek Global Equity Edge. Grofweg zijn er twee groepen te onderscheiden. Toeleveranciers Dat zijn ten eerste de toeleveranciers van Nvidia en OpenAI en hún toeleveranciers. Om een paar voorbeelden te noemen: ASML maakt machines die het Taiwanese TSMC nodig heeft om Nvidia-chips te maken Het Franse Legrand maakt elektronicaonderdelen die belangrijk zijn voor de datacentra waar OpenAI gebruik van maakt Hetzelfde geldt voor de in datacentra populaire geheugenchips van Samsung Het Japanse Shin Etsu maakt de dunne plakken halfgeleidermateriaal van silicium waar allerlei soorten chips op worden gedrukt Er zit met andere woorden een hele aanbodketen vóór Nvidia, maar ook erna. Dat is waarschijnlijk het meeste spannende richting de toekomst. Want op zich heb je niks aan een Nvidia-chip, zolang er niets mee gedaan wordt. Toepassingen Ook hier geeft JP Morgan weer een aantal voorbeelden van bedrijven die al wat verder zijn met het gebruiken van AI, Nvidia-chips en OpenAI in hun eigen producten of productieprocessen. Hier zitten een paar Mag 7-bedrijven bij zoals Microsoft en Meta, maar ook anderen. JP Morgan AM noemt onder andere tractorproducent Deere & Co die AI-sensoren verkoopt aan boeren die daarmee het gebruik van kunstmest kunnen optimaliseren Het in Amsterdam genoteerde bedrijf RELX (vroeger Reed Elsevier) dat AI gebruikt om databanken door te spitten, vooral juridische Of Keyence, een Japans automatiseringsbedrijf dat met AI betere meetapparatuur ontwikkelt De mogelijkheden van AI zijn bijna onuitputtelijk. De kunst is om bedrijven te vinden die er het meeste en snelste baat bij hebben. Bedrijven die veel geld uitgeven aan AI, maar waar de opbrengsten twijfelachtig zijn, wil je als belegger bijvoorbeeld liever niet hebben. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 13 feb Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand.
Assetallocatie 12 feb "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.
Assetallocatie 11 feb Kijk, daar zwemmen zes grijze zwanen Grijze zwanen staan voor gebeurtenissen die weliswaar voorstelbaar zijn, maar waarschijnlijk niet optreden. State Street Global Advisors schetst zes grijze zwanen die de markten flink kunnen bewegen: omlaag (3x) en omhoog (3x).
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.