Beleggers staan meer flascrashes te wachten De aandelencorrectie begin deze maand was krachtig, maar ook kort. Veel beursindices staan alweer op winst. Ben Carlson denkt dat het een voor deze tijd typische flashcrash was. De informatievoorziening is tegenwoordig zo snel dat aandelencorrecties zich vaker zullen voordoen en razendsnel verbreiden. 22 augustus 2024 08:40 • Door IEXProfs Redactie "Het wordt met de dag duidelijker dat de beursdip van afgelopen maandag 5 augustus en de paar dagen ervoor een flashcrash was, waarbij indices als de S&P 500 in korte tijd vele procenten verloren. Op zich zijn er een heleboel macro-economische redenen aan te wijzen waarom beleggers in paniek raakten. Denk bijvoorbeeld aan de zwakkere arbeidsmarktcijfers uit de VS, een Japanse renteverhoging en de afname van de yen-carry-trade. Maar de meest logische reden is dat de markt daalde omdat de volatiliteit te laag was. Beleggers waren daardoor overmoedig geworden en dat kan niet eeuwig duren. Verschillen met vroeger Het grootste verschil tussen flashcrashes van nu en die uit de jaren 20 en 60 is de onderlinge verbondenheid van markten. Computers en algoritmes zorgen ervoor dat informatie zich wereldwijd verbreidt met de snelheid van het licht. Aan de ene kant zorgt dit voor efficiënte markten. Het kan echter ook zorgen voor overreacties. Kijk maar naar de grootste dalingen sinds 1990. De grootste pieken in de volatiliteit (VIX) zijn allemaal te vinden in de laatste 15 jaar: om precies te zijn in 2009, 2020 en augustus 2024. De grootste pieken in de volatiliteit (VIX) zijn allemaal te vinden in de laatste 15 jaar Wanner komt de volgende flashcrash? Het zou me niet verbazen als dit soort gebeurtenissen in de toekomst vaker voorkomen. De menselijke natuur is niet veranderd sinds de jaren 20 of 60, maar de handel wel. Er wordt niet zoals vroeger gehandeld met briefjes, krijtborden en telefoons. Alles gaat sneller met de computer. Met een druk op de knop kunnen hele aandelenpakketten de markt op worden geslingerd. Het gevaar is dan groter dat beleggers kort en-masse de controle verliezen.” Een link naar de blog. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.