Invloed indexfondsen is beperkt De opkomst van ETF's en indexfondsen heeft bepaalde delen van de markt versterkt. Het beste voorbeeld is de dominantie van megacaps. Maar het effect moet volgens GMO niet worden overdreven. Het is een kwestie van tijd voor smallcaps en value-aandelen een inhaalslag maken. 18 juli 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Wat is het effect van de enorme vlucht van ETF’s en indexfondsen in de laatste 20 jaar? Is het een belangrijke reden dat een handvol megacaps alle andere aandelen in de schaduw hebben gesteld? Dit is de vraag die vermogensbeheerder GMO behandelt in zijn laatste kwartaalbrief. De conclusie is dat passieve fondsen de prijsvorming op de beurs wel hebben beïnvloed, maar dat dit niet moet worden overdreven. Bovendien biedt het kansen voor actieve managers. Pensioenvermogen GMO kijkt allereerst naar de reden voor de opkomst van passieve fondsen. Volgens Ben Inker en John Pease heeft dat veel te maken met de vaste bedragen die mensen opzijleggen voor hun pensioen. In de VS gaat het daarbij om de zogenoemde 401(k) plannen, waarbij een deel van het salaris bijna automatisch in grote indexfondsen wordt gestort, zoals die van Vanguard. Die trend zwakt in de VS echter af, schrijft GMO. Kans voor actieve managers om zich te bewijzen De belangrijkste vraag is of het achterblijven van smallcaps en value-aandelen te wijten is aan indexfondsen, of dat er andere krachten aan het werk zijn geweest. Enerzijds valt het volgens GMO niet te ontkennen dat het pensioensparen in het voordeel is geweest van largecap- en groeifondsen. De voorkeur voor de grote beursfondsen had verder te maken met factoren zoals de lage rente en een grote risicobereidheid onder beleggers. Maar dat wil nog zeggen dat de markten permanent in onbalans blijven. Volgens GMO is het actieve deel van de markt groot genoeg om eventuele marktefficiënties op te lossen. Het is een kwestie van tijd voordat actieve managers (zoals GMO) hun kans grijpen en de smallcaps en valueaandelen naar een hoger niveau tillen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.