Vraag naar aandelen-ETF's blijft hoog Er vloeide in juni 128,1 miljard dollar naar wereldwijde aandelen-ETF's. De VS blijft het meest populair, maar emerging markets liggen ook steeds beter in de markt. 16 juli 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Er is een ongebroken grote vraag naar verhandelbare mandjes van aandelen, obligaties of andere effecten. In juni stroomde er netto 128,1 miljard dollar naar wereldwijde ETF’s, het op een na hoogste bedrag dit jaar. In mei was de instroom 116,4 miljard. Dat blijkt uit onderzoek van BlackRock, de eigenaar van iShares, de grootste uitgever van ETF’s ter wereld. De stijging in juni werd vooral veroorzaakt door een toename van de vraag naar aandelen-ETF’s waar ongeveer 90 miljard dollar naartoe stroomde. Wereldwijde obligatie-ETF’s waren iets minder populair met een netto-instroom van 39,9 miljard dollar. Het geeft aan dat beleggers nog altijd behoorlijk risicobereid zijn. Goud-ETF's als hedge Van de andere kant was er ook relatief veel vraag naar goud-ETF’s (1,3 miljard dollar), die vaak als bescherming van de portefeuille gebruikt worden. Deze toename komt wel na een lange periode van netto-outflows. Goud-ETF’s zagen tussen juni 2023 en april 2024 24,1 miljard dollar aan kapitaal wegvloeien. Emerging markets Een andere opmerkelijke ontwikkeling is dat de stroom kapitaal richting aandelen-ETF’s voor emerging markets lijkt aan te trekken, met Mexico en India voorop. In vergelijking met de VS (+51,2 miljard dollar) is het overigens nog altijd vrij weinig. Mexico zag een instroom van 0,4 miljard dollar en India van 0,7 miljard dollar. Europa zat op 2,5 miljard dollar. Vastrentend Bij de obligaties steeg de instroom naar investment grade obligatie-ETF’s tot het hoogste niveau sinds januari met een plus van 7,8 miljard dollar. High-yield ontving daarentegen geen vers kapitaal. High yield ETF’s zagen dit jaar alleen in januari en mei een substantiële netto-instroom. De instroom in staatsobligaties bleef ondertussen steady in juni met 12,5 miljard dollar. In Europa was er onder beleggers weinig voorkeur voor duration. De gemiddelde belegger koos voor een standaardmix van kort- en langlopende obligaties, terwijl er in de VS duidelijk meer gekeken wordt naar het hebben van exposure naar lange of korte duration. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.
Assetallocatie 18 feb "Marktverwachtingen centrale banken zitten ernaast" Volgens hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle is de kans groot dat de Fed de rente dit jaar meer verlaagd dan de markt nu verwacht. Voor de ECB zal het waarschijnlijk andersom zijn.
Assetallocatie 16 feb Rendementen worden de komende 20 jaar iets minder Capital Group heeft rendementsverwachtingen voor de komende 20 jaar voor aandelen en obligaties iets verlaagd. Maar over de gehele linie zijn de prognoses voor langetermijnbeleggingen op de wereldwijde markten nog altijd positief.
Assetallocatie 13 feb Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand.
Assetallocatie 12 feb "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.