Halo-effect drukt rendement ESG-aandelen Aandelen met een hoge ESG-score zijn zo populair dat het rendement er onder lijdt, schrijft Larry Swedroe in zijn blog Alpha Architect. 24 juni 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Bedrijven met een slechte score op het gebied van milieu, sociale omstandigheden en corporate governance (ESG) brengen meer risico's met zich mee voor beleggers dan bedrijven met een hoge ESG-score. Denk bijvoorbeeld aan natuurcatastrofes, milieuschandalen, corruptie en rechtzaken. De bedrijven met een lage ESG-score zijn qua winstgevendheid ook zeker niet beter. Toch worden beleggers die deze "zondige aandelen" kopen daarvoor beloond met een hoger rendement dan op basis van de risico's mag worden verwacht. Dat schrijft blogger Larry Swedroe op basis van verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Veel vraag, lager rendement De oorzaak ligt bij het feit dat bedrijven met een goede ESG-score veel populairder zijn dan bedrijven met een donker randje. Dat drijft de aandelenkoers omhoog en zorgt voor een lager rendement. Bij de aandelen met een lage ESG-score gebeurt precies het omgekeerde. Swedroe: “Onderzoek heeft aangetoond dat de voorkeur voor duurzame beleggingen ertoe heeft geleid dat beleggers in minder duurzame bedrijven overgecompenseerd worden voor de risico's die ze dragen. De laagst scorende bedrijven hebben de hoogste voor risico gecorrigeerde rendementen opgeleverd. Puur vanuit economisch perspectief wordt de optimale verhouding tussen rendement en risico dus bereikt met een portefeuille die belegt in bedrijven met de laagste ESG-ratings.” Het halo-effect Swedroe noemt dit het "halo-effect” - de krans van licht rond het hoofd van heilige figuren - waarbij de positieve indruk van de hoge ESG-score zo zwaar weegt dat het rendement als criterium naar de achtergrond verdwijnt en een ondergeschikte rol speelt. Dat wil volgens Swedroe overigens niet zeggen dat beleggers nou opeens massaal in deze “zondige aandelen” moeten stappen. Veel beleggers willen immers bewust een bijdrage leveren aan een duurzame en sociale wereld. Als dat ten koste gaat van een beetje rendement is dat niet erg. Maar het is wel belangrijk dat beleggers beseffen dat een grote ESG-voorkeur gepaard gaat met een lager voor risico gecorrigeerd verwacht rendement. Niet klagen achteraf dus. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.