Sterke marktconcentratie hoeft niet slecht te zijn Is het problematisch dat Microsoft, Nvidia en Apple 20% van de S&P 500 uitmaken? Het antwoord van beursblogger Michael Batnick is gemengd. Dure aandelen scoren in de toekomst veelal slecht, maar de drie techreuzen zijn volgens Batnick helemaal niet zo duur. 12 juni 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Het is de afgelopen weken stuivertje-wisselen aan de tech-top. Nvidia is zonder twijfel het aandeel van het moment. Afgelopen week nam het AI-chipbedrijf voor het eerst de horde van 3 biljoen dollar marketcap. Daarmee werd Apple voorbijgestreefd en heeft Nvidia nu Microsoft, de nummer één, in het vizier. Alleen dit jaar heeft Nvidia al een koerswinst geboekt van 157%. Maar ook de andere techfondsen doen het zeker niet slecht. De Top 3 Microsoft, Nvidia en Apple zijn daardoor inmiddels goed voor 20% van de hele S&P 500 en 15% van alle Amerikaanse aandelen bij elkaar. De Top 6 is zelfs goed voor 30% van de S&P. Marktconcentratie is een bekend fenomeen Hoe link is deze enorme beursconcentratie? Volgens Michal Batnick zijn er op basis van de beursgeschiedenis meerdere antwoorden mogelijk op die vraag. Het goede nieuws is dat er sinds de Tweede Wereldoorlog drie periodes waren waarbij de concentratie in de S&P toenam. Dat was vanaf 1950 tot begin jaren 60, de jaren 90, en van 2012 tot nu. In al die periodes werd de hele beurs mee omhooggetrokken, terwijl in periodes dat de marktconcentratie afnam de S&P het juist relatief slecht deed. Dat was bijvoorbeeld zo gedurende de hele periode van begin jaren 60 tot begin jaren 90. Hoge bomen Het nadeel is dat wie hoog klimt, diep kan vallen. Uit een recent onderzoek van Michael Mauboussin en Dan Callahan blijkt dat het grootste zwaargewicht in de VS het tussen 1950 en 2023 gemiddeld 1,9% minder deed dan de S&P 500. Dat spreekt dus voor een verkoop van het duurste aandeel. Een voorbeeld van Mauboussin en Callahan is de top 3 uit 1999, bestaande uit Microsoft, General Electric en Cisco. Die werden verhandeld tegen k/w’s van respectievelijk 65, 42 en 97. Dat was geen goed teken, want de tien jaar daarop waren voor deze aandelen dramatisch. Niet duur Aan de andere kant is dat geen argument om te wedden tegen de huidige Top 3, want Microsoft, Nvidia en Apple hebben k/w’s van 'maar' 36, 45 en 30 keer de voorwaartse winst. Tenslotte is het ook geen wet van Meden en Perzen dat het topaandeel het altijd minder doet. Apple was bijvoorbeeld sinds 2014 99,96% van de tijd het grootste aandeel en toch steeg Apple gedurende die periode 861%, waarmee het vier keer zo goed presteerde als de breed gespreide S&P. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?