Wereldwijde high yield-fondsen niet in trek bij beleggers Beleggers hebben het afgelopen jaar veel geld onttrokken aan high yield-obligatiefondsen. Vooral obligaties in dollars en Britse ponden werden in de verkoop gedaan, terwijl obligaties in euro's juist gewild waren. 10 mei 2024 09:00 • Door IEXProfs Redactie Het rendement op obligaties met een hoog risico was het afgelopen jaar niet slecht, maar dat heeft beleggers er niet van weten te overtuigen erin te investeren. Dat blijkt uit de laatste cijfers van LSEG Lipper. In de twaalf maanden tot en met februari 2024 is er volgens LSEG Lipper netto voor bijna 1,5 miljard Britse pond onttrokken aan globale high yield-obligatiefondsen. Het waren daarbij vooral Amerikaanse en Britse high yield-fondsen die getroffen werden. De markt voor high yield-euroleningen was wel in trek. Uitstroom Bij Amerikaanse high yield-fondsen was er een netto-uitstroom van 2,17 miljard Britse pond en high yield uit het Verenigd Koninkrijk verloor 466 miljoen pond aan inleg. Europese high yield kreeg er daartentegen ongeveer 1,5 miljard pond bij. Dat alles op een wereldwijde markt met een totale omvang van ongeveer 2,4 biljoen dollar. Voor Britse high yield kan de netto-uitstroom volgens LSEG Lipper de grootste negatieve gevolgen hebben. Het is een relatief kleine markt waar de komende jaren veel herfinancieringen plaatsvinden. Bij een lagere vraag naar high yield kan dat leiden tot hogere rentekosten voor bedrijven en wellicht financiële problemen. Fondsmanagers anticiperen hier volgens LSEG Lipper al op door meer relatief veilige BB- en B-leningen in portefeuille te nemen en minder BBB of lager. Rendement Het rendement op high yield obligaties was het afgelopen jaar zoals gezegd niet slecht. Global high yield stond eind februari op een rendement van 5,37% over 12 maanden. Over een periode van 3 jaar stond de teller op 11,42% en 20,02% over 5 jaar. De trend bij Amerikaanse high yield-fondsen was op dat moment ongeveer gelijk. Bij euro high yield was de korte termijn (12 maanden) uitstekend met 6,78%, maar op de lange termijn was het resultaat veel minder met respectievelijk 1,31% over 3 jaar en 11,44% over 5 jaar. Bij Britse high yield was dat ongeveer hetzelfde. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.