AI kan medicijnen zelfstandig ontwikkelen Onderschat vooral niet hoe creatief kunstmatige intelligentie kan zijn. In de farmaceutische industrie kan dat leiden tot nieuwe medicijnen waar mensen nooit op zouden zijn gekomen. 7 mei 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Bij kunstmatige intelligentie en het ontwerpen van nieuwe medicijnen is veel meer mogelijk dan tot voor kort gedacht. Het idee was altijd dat AI wetenschappers in staat stelt op basis van een vaste opdracht heel snel data te analyseren en patronen te herkennen waar mensen veel tijd voor nodig hebben. Nu blijkt dat AI ook patronen kan ontdekken, waar mensen nooit op zouden komen en zelfs in staat is totaal nieuwe moleculen te ontwerpen. Dat laatste kwam uit een recent onderzoek bij Eli Lilly waar CNBC verslag van doet. Lilly heeft generatieve AI gebruikt om miljoenen moleculen te doorzoeken en kwam met voorstellen voor moleculen die CIO Diogo Rau omschrijft als “vreemd uitziende structuren”, onvergelijkbaar met de bekende moleculen uit de database van het bedrijf. Ze zagen er echter wel uit als potentieel sterke kandidaten voor geneesmiddelen. Rau dacht eerst dat de AI-resultaten bij nadere analyse zouden worden verworpen als onbruikbaar door wetenschappers van het bedrijf, maar daar was geen sprake van. Meer dan machine learning Rau: “Bij AI hebben we het altijd over machine learning, maar het is ook een kunst om machines ideeën te laten produceren op basis van gegevens die mensen niet hadden kunnen zien of visualiseren. Dit stimuleert nog meer creativiteit door wegen in de medicijnontwikkeling te openen die mensen anders misschien niet hadden verkend." De verwachting is nu dat AI in de toekomst volkomen zelfstandig medicijnen zal kunnen ontwikkelen. De eerste keer dat duidelijk werd dat dit wellicht mogelijk is, was in 2021. AlphaFold Kimberly Powell, vicepresident gezondheidszorg bij Nvidia, noemt dit “het AlphaFold-moment”, toen Google’s dochter DeepMind aan de hand van het Chinese spel Go liet zien dat AI creatieve nieuwe strategieen wist te bedenken om het spel te winnen. Sindsdien wordt AI ingezet om te trainen met zeer grote datasets van eiwitstructuren in 3D. Snel en goedkoop Een van de grote voordelen naast de snelheid waarmee AI werkt, is dat bij de traditionele manier van werken het merendeel van de ontwikkelde medicijnen de eindstreep niet haalt en ergens strandt in de fase van testen op dieren en/of mensen. Dat maakt medicijnenonderzoek tijdrovend en extreem duur. Met AI is dat een veel kleiner probleem. Dan begin je gewoon weer opnieuw. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 08:00 Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 08:00 Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.