Liquidatie van ETF's is een kostbaar beleggingsrisico Elk jaar komen er honderden nieuwe ETF's en beleggingsfondsen bij, waarvan vele na verloop van tijd weer zijn verdwenen. De liquidatie van een ETF kan volgens Detlef Glow van LSEG Lipper voor beleggers flink in de papieren lopen. 18 maart 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie De meeste mensen die al wat langer beleggen in ETF’s en actief beheerde fondsen zullen het wel eens hebben meegemaakt: de opheffing of de fusie van een fonds waarin ze beleggen. Volgens beleggingsexpert Detlef Glow komt het vaker voor dan gedacht en kan het voor flinke kosten zorgen. Waarom kan het kostbaar zijn? In principe krijgen mensen bij liquidatie toch gewoon de onderliggende waarde terug? Ja, maar er zijn andere kosten, zegt Glow. Streep door de rekening Ten eerste kan het een streep door de strategie betekenen. Een voorbeeld: stel iemand wil graag investeren in een Nederlandse fonds voor smallcaps, maar dat wordt opgeheven en er is geen goed alternatief. Dan moet de strategie worden aangepast. Gedwongen verlies nemen Een andere reden waarom het pijnlijk kan zijn, is als een fonds wordt opgeheven als het op een fors verlies staat. Beleggers worden dan gedwongen dat verlies te nemen, terwijl ze daar niet om hadden gevraagd. Dit komt regelmatig voor omdat het juist fondsen zijn die niet zo in de mode zijn en waarvan de koersen laag staan, die vaak worden opgedoekt. Eind vorige eeuw werden er bijvoorbeeld veel internetfondsen opgericht die weer werden opgedoekt of gefuseerd met bredere technogiefondsen toen de hype voorbij was. Afwikkelingskosten Ten slotte bestaat er nog het gevaar dat fondsbeheerders de kosten van een liquidatie proberen af te wentelen op beleggers. Bovendien kunnen er in sommige landen ook fiscale gevolgen zijn als er over gerealiseerde winsten vermogensbelasting moet worden betaald. Let op waarin u belegt Het is met andere woorden belangrijk voor beleggers om het sluitingsrisico van fondsen zo klein mogelijk te houden. Er kan daarvoor naar de trackrecord gekeken worden (hoe langer een fonds bestaat, hoe beter); de fund flows (een stabiele instroom is een teken van kracht) en de omvang van een fonds (fondsen die het niet lukt om binnen een paar jaar een bepaald niveau te bereiken, lopen meer risico). De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.
Opinie 06 apr Zoek dekking! De sombere reacties van DWS en Goldman Sachs op de Amerikaanse tarievenoorlog en de mondiale aandelenpaniek. Hoe verder? Waarin te beleggen?
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.