Risico's private equity niet beloond Private equity moet vanwege het hogere risico eigenlijk veel meer opleveren dan beursgenoteerde aandelen. Maar Larry Swedroe ziet daar geen bewijs voor. 19 februari 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Bij private equity (PE) gaat het om beleggingen buiten de beurs om in bijvoorbeeld jonge snelgroeiende bedrijven op weg naar volwassenheid, of bedrijven die via een buyout goedkoop van de beurs zijn gehaald. Dat klinkt veelbelovend. De risico’s van dit soort PE-deals zijn weliswaar groot en de PE-aandelen moeilijk verhandelbaar, maar daar staan potentieel gigantische winsten tegenover als een bedrijf succesvol kan worden klaargestoomd om door te verkopen. Tegenvallende resultaten Larry Swedroe waarschuwt in zijn blog voor Morningstar echter dat beleggers zich niet rijk mogen rekenen. Uit wetenschappelijke studies komt naar voren dat de rendementen van PE vaak tegenvallen en de risico’s worden onderschat. Zo is het bijna onmogelijk om niet-beursgenoteerde aandelen in tijden van hoge volatiliteit tegen een fatsoenlijke prijs te verkopen. Beleggers onderschatten hoe lang het duurt voor een bedrijf uitgroeit tot een gezond en volwassen bedrijf dat tegen een premie kan worden verkocht. Private equity overeenkomsten zijn behoorlijk complex en gaan met hoge kosten gepaard. EEen succesvolle ombouw van bedrijven voor de verkoop is niet gegarandeerd. Risicopremie te laag Gezien alle risico’s die er aan PE kleven, zou Swedroe het niet onredelijk vinden als beleggers een risicopremie vragen van 3%. Er is alleen geen enkel bewijs dat dit soort premies ook gangbaar zijn. Advies Beleggers die ondanks alle nadelen toch exposure willen naar private equity adviseert Swedroe te beleggen in PE-fondsen met een goede reputatie. De wetenschap is niet helemaal eenduidig, maar er zijn signalen dat ervaren PE-fondsen gemiddeld genomen de beste deals krijgen qua prijs en kwaliteit. Ze hebben bovendien vaak bredere portefeuilles, en lopen dus minder risico als een van de beleggingen mislukt. Tenslotte loont het poor beleggers om vanuit een risicoperspectief niet hun geld in te zetten op één PE-fonds, maar op meerdere tegelijk. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.