ESG-kader mét oog voor geopolitieke risico's In het ESG-kader van LGIM voor staatsobligaties worden nu ook geopolitiek risico's gewogen. 24 januari 2024 14:00 • Door IEXProfs Redactie LGIM wil met de Sovereign Risk ESG Indicators een volgende stap zetten in de ESG-integratie binnen indexstrategieën voor staatsobligaties. Naast de drie welbekende ESG-pijlers bevat het raamwerk een vierde pijler: geopolitieke risico’s/stabiliteit. Deze vierde pijler is bedoeld om risico’s te identificeren die verder gaan dan de standaard duurzaamheidsmaatstaven en zo een uitgebreidere risicobeoordeling bieden bij beleggingen in staatsschuld. Dan moet worden gedacht aan zaken zoals interstatelijke spanningen, handelssancties, conflictintensiteit, blootstelling aan regionale conflicten en burgerlijke onrust. De extra pijler voegt een risicobeperkend element toe aan het scorekader en wordt volgens LGIM nog te vaak over het hoofd gezien. De criteria, die bedacht zijn voor staatsobligaties, kunnen natuurlijk ook voor andere beleggingscategorieën worden toegepast. Het Sovereign Risk ESG-raamwerk is een aanvulling op het bestaande LGIM Corporate ESG-raamwerk. Volgens LGIM leert de ervaring met duurzaamheidsthema’s dat ze evolueren. Daarom is het cruciaal dat een raamwerk dynamisch blijft en zich kan aanpassen waar nodig. Bij het berekenen van een score voor de ongeveer 200 landen kent het raamwerk 52 ESG-maatstaven, die 11 ESG-thema’s beslaan. LGIM gebruikt gegevens van externe ESG-aanbieders en werkt samen met Verisk Maplecroft voor de data-analyse. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 08:00 Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 08:00 Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.