Vergrijzing en hightech domineren Zuid-Korea De waardering van Zuid-Koreaanse aandelen ligt structureel lager dan elders. Dat is niet zo maar. Vergrijzing, een matige corporate governance en een linke noordelijke buur maken niet kooplustig. Daar staat tegenover dat Zuid-Korea inmiddels een technologisch powerhouse is en de overstap kan maken naar de ontwikkelde markten. 30 november 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie De levensverwachting van een Zuid-Koreaanse baby is met 83,6 jaar erg hoog in internationaal vergelijk. Tegelijkertijd scoort het Aziatische land als allerlaagste op het gebied van geboortes per vrouw. Het vruchtbaarheidscijfer is gezakt tot 0,78! Ter vergelijk, in Nederland - toch ook niet het meest kinderrijke land ter wereld - ligt dat op ongeveer 1,6. Die twee cijfers bij elkaar geven een indicatie van de demografische uitdaging waar Zuid-Korea voor staat. “Die is gigantisch”, zegt vermogensbeheerder Will McBean van RBC BlueBay Asset Management. Toch is hij niet pessimistisch over de beursvooruitzichten van Zuid-Korea. Bedrijfsbezoek McBean is net terug van een zakenreis naar Zuid-Korea en doet daarvan verslag in het artikel South Korea: where old meets new. Wat hem net als bij eerdere reizen gelijk opviel, is hoe modern het land is, en dan vooral de hoofdstad Seoel. Het valt niet te overzien dat Zuid-Korea, met zijn ruim 51 miljoen inwoners, tot de absolute wereldklasse hoort op het gebied van auto’s, halfgeleiders, accu’s voor elektrische auto’s, robots en kunstmatige intelligentie. Vooral de laatste twee genoemde industrieën kunnen ook nog helpen het probleem van de vergrijzing op te vangen. Chaebols Een tweede positieve punt is dat bedrijven bereid lijken te zijn om te werken aan een betere corporate governance, waarbij de belangen van minderheidsaandeelhouders gelijk wegen als die van grootaandeelhouders. Dat is traditioneel een belangrijke reden voor buitenlandse beleggers om het land te mijden. Er zijn meerdere bedrijven waar families een grote vinger in de pap hebben, de zogenoemde chaebols, die niet zo kien zijn op hoge winstuitkeringen. Ze behouden de winsten liever in het eigen bedrijf. McBean ziet dat echter langzaam veranderen. Van EM naar DM Het heeft wel gezorgd voor een hardnekkig lage waardering van Zuid-Koreaanse aandelen in verhouding tot westerse markten, ook wel de "Korea-discount" genoemd. McBean denkt dat een deel van die onderwaardering kan wegvallen door hervormingen en als Zuid-Korea wordt opgewaardeerd van een emerging market naar een developed market. Wanneer dat gebeurt is moeilijk te voorspellen, maar dat het er ooit van komt lijkt gezien de groeiende welvaart logisch. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.