Koude douche voor de agrarische sector Aandelen uit de voedsel- en watersector staan er slecht voor door de hoge rente en inflatie die deze sector bovengemiddeld hard raken. De problemen houden nog wel even aan. 24 november 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie Van top naar flop, zo valt de situatie het best te omschrijven voor aandelen die direct of indirect te linken zijn aan de agrarische sector. Denk bijvoorbeeld aan landbouwmachineproducenten als CNH Industrial (-40% YtD) en Deere (-20%), bedrijven uit de hoek van het water management, voedseltechnologie, voedselverwerking en voedingssupplementen. De food- en watersector heeft volgens fondsbeheerder Felix Odey van Schroders meer dan andere sectoren te lijden onder de hoge rente en inflatie. De hoge rente zorgt ervoor dat deze relatief kapitaalintensieve sector te maken heeft met snel stijgende kosten. De inflatie veronzekert ondertussen consumenten en drukken het verbruik van voedsel en drinken. “Bedrijven in de voedseltechnologie en voedingssupplementen verwachten een tragere volumegroei. Producenten van waterapparatuur staan ook onder druk en de industrie rondom voedselverwerking, landbouwapparatuur en landbouwgrondstoffen (kunstmest en dergelijke) hebben te maken met de gevolgen van dalende prijzen voor landbouwproducten”, zegt Odey in een videoboodschap. Lage waardering Het positieve nieuws is dat de koersen inmiddels zover zijn gevallen dat aandelen goedkoper zijn en dus value bieden voor de lange termijn. Het slechte nieuws is dat de wereldeconomie de komende 1 tot 2 jaar waarschijnlijk flink zal afkoelen. Dat betekent nog meer druk op omzet en winst. Odey: “Wij gaan ervan uit dat bedrijven met een zwakke balans onevenredig hard geraakt zullen worden in een omgeving waar de rente voor langere tijd hoog blijft. Het zou ons niet verbazen als we daardoor in 2024 enkele spraakmakende faillissementen zullen zien.” Kansen op de lange termijn Hij is daarom voorzichtig met beleggingen in deze sector, ook omdat de aandelen uit de food- en watersector een flinke oplawaaier kunnen krijgen door de concurrentie van obligaties. Waarom zou een belegger kiezen voor riskante agrarische aandelen, als je safe 4 tot 5% rente kan krijgen op een investment grade obligatie? Tenslotte is er nog het klimaat dat elk jaar voor verrassingen kan zorgen bij de oogst. Daar staat tegenover dat de lage waarderingen op de lange termijn lokken. Odey ziet de grootste kansen voor bedrijven met een sterke balans en kwaliteitsproducten. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.