Private markets blijven populair bij instituten Private markets blijven erg populair bij institutionele beleggers, zo blijkt uit een onderzoek van bfinance. Maar de voorsprong op 'gewone' aandelen en obligaties neemt wel af. 21 november 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie Pensioenfondsen, verzekeraars en andere institutionele beleggers waren het laatste jaar vooral geïnteresseerd in private markets. Dat is alles wat buiten de beurs om gebeurt, van private equity tot private debt. 48% van de nieuwe mandaten ging in de 12 maanden tussen 30 september 2022 en 30 september 2023 naar vermogensbeheerders op het gebied van private markets. Bij aandelen is dat 21%, obligaties 20% en “diversifying strategies” 10%. bfinance Dat klink veel, maar het is in werkelijkheid een grote daling ten opzichte van een jaar eerder toen private markets nog 61% van de taart uitmaakten. Aandelen en obligaties halen wat dat betreft in. Dat blijkt uit een onderzoek van bfinance, een consultant van institutionele beleggers. Minder kapitaal De totale kapitaalstroom van institutionele beleggers naar vermogensbeheerders vertraagden in die 12 maanden flink, vermoedelijk vanwege het zware beursjaar 2022 en de moeilijke economische situatie. Qua fondsenwerving zou 2023 wel eens het zwakste jaar kunnen worden in tenminste vijf jaar. Binnen de private markets was private debt de dominante factor. Equity Bij aandelenmandaten zochten institutionele beleggers vooral naar aanbiedingen op het gebied van global equity (48%), ofwel beursgenoteerde aandelen uit grote industrielanden. Emerging markets waren met 24% ook redelijk populair. De grootste stijging (van 0% naar 14%) zat bij beursgenoteerd vastgoed, maar dat had te maken met het compleet wegvallen van dit segment het jaar ervoor. Fixed income Bij de obligaties was er een grote stijging van de mandaten voor investment grade vastrentende waarden (inclusief staatsobligaties). Binnen fixed income ging ruim 50% van de nieuwe mandaten naar dit marktsegment. Emerging markets debt kelderde daarentegen van 46% naar 5%, terwijl het percentage bij high yield terugliep van 38% naar 18%. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.