Pijlsnelle stijging faillissementen Tijdens de coronajaren 2020-2022 waren er absurd weinig faillissementen in Europa en de VS. Maar dat is voorbij. Nederland en de VS behoren inmiddels tot de landen waar de meeste bedrijven failliet gaan. 1 november 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie Het aantal faillissementen in de wereld loopt in een razendsnel tempo op en Nederland en de VS behoren tot de zwaarst getroffen landen. Dat schrijft Allianz Research in de Global Insolvency Outlook 2023-2025. In de eerste helft van 2023 was er op het eerste gezicht nog weinig aan de hand met grote cashreserves bij bedrijven in de eurozone van 3,4 biljoen dollar en in de VS van 2,5 biljoen dollar. Maar die reserves zaten wel vooral geconcentreerd bij grote bedrijven en in een beperkt aantal sectoren (tech en consumentengoederen). De cashreserves namen bovendien sneller af dan de economische activiteit. +30% faillissementen Het gevolg is dat er 11 landen zijn waar de faillissementen nu al meer dan 30% hoger liggen dan een jaar geleden. Dat zijn de VS, Canada, Nederland, Zweden, Frankrijk, Polen, Hongarije, Japan, Nieuw-Zeeland, Australie en Zuid-Korea. Qua sectoren zijn de meeste faillissementen te vinden in de horeca, hotels, transport en winkels. De sterkste stijging is in de woningbouw. Er zijn ook landen waar het aantal faillissementen daalt, Dat geldt met name voor emerging markets waaronder China, Turkije, Rusland, Singapore, India, Tsjechie, Letland en Chili. Van laag niveau Het is wel zo dat de faillissementen komen vanaf een extreem laag niveau als gevolg van de coronasteun gedurende 2020-2022. Allianz verwacht dat in 2024 het faillissementsniveau van voor corona bereikt wordt en daarna doorschiet. Voor Nederland wordt in 2024 een stijging van 28% verwacht. De hoofdoorzaken zijn een afnemende vraag, minder pricing power, hogere rentelasten en aanhoudend hoge kosten voor energie en arbeid. De vooruitzichten blijven slecht tot in 2025. Langere betalingstermijnen Allianz verwacht dat bedrijven ook rekening moeten houden met langere betalingstermijnen. Wereldwijd duurt het bij 47% van de bedrijven nu al meer dan 60 dagen voor er betaald wordt. Het gaat om gigantische bedragen. Een dag oponthoud staat in de VS gelijk aan 100 miljard dollar, in de EU 90 miljard en China 140 miljard. De grootste risico's lopen uiteraard kleine en middelgrote bedrijven. In het VK loopt zelfs 15% van de MKB-bedrijven het risico in betalingsnood te komen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen jan '24 JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.