Beleggers zijn te pessimistisch Nuveen denkt dat beleggers te negatief zijn over de inflatie en economie. De vermogensbeheerder blijft voorzichtig over aandelen vanwege de hoge waarderingen. Maar voor wie nog veel geld over heeft, is dit het moment om duration toe te voegen aan de portefeuille en over te stappen op bijvoorbeeld private credit en investment grade obligaties. 20 oktober 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie Vermogensbeheerder Nuveen adviseert klanten al sinds het tweede kwartaal om meer van hun geldreserves om te zetten in échte beleggingen. Erg succesvol was die call niet. Beursindices zoals de S&P 500, MSCI World en Stoxx Europe 600 zijn amper van hun plek gekomen. De obligatiemarkt was helemaal een catastrofe. Toch houden de analisten van Nuveen voet bij stuk onder het motto 'You can’t win if you don’t play.' Teveel pessimisme Nuveen denkt dat er teveel pessimisme in de markt zit over inflatie, het monetaire beleid en een mogelijke recessie. Zelf gaat Nuveen uit van een scenario waarbij de rente en inflatie geruime tijd hoog zullen blijven. Maar de inflatie en rente zijn wel over hun top en een wereldwijde recessie blijft uit. Nuveen denkt dat we ons in het laatste deel van de economische cyclus bevinden, wat traditioneel een goed moment is om duration toe te voegen aan de portefeuille, en geldmarktfondsen langzaam te vervangen door obligaties met langere looptijden. Nuveen wil in deze fase van de cyclus gegarandeerde inkomsten veiligstellen voor een lange periode. Dat hoeft niet per se met obligaties. Andere late-cycle favorieten zijn landbouwgrond, bosbouw en de agrarische industrie in het algemeen. Dat zijn allemaal sectoren die relatief weinig last hebben van een laagconjunctuur. Defensieve aandelenportefeuille Bij aandelen is er een voorkeur voor Amerikaanse largecaps en emerging markets. Over andere westerse markten, inclusief Europa, is Nuveen negatiever geworden. Defensief is het uitgangspunt bij aandelen. De vermogensbeheerder heeft verder hoge verwachtingen van beursgenoteerde infrastructuurbedrijven. Niet-beursgenoteerd vastgoed behoort tot de meest riskante beleggingen. Bij de obligaties behoren investment grade, private credit en zogenoemde municipals (leningen van lokale overheden) tot de favorieten. Belangrijk ook hier - net als bij aandelen - is dat obligaties van conjunctuurongevoelige bedrijven met een sterk balans de voorkeur verdienen. Bij private credit zijn dat onder meer de sectoren gezondheidszorg, software en verzekeraars. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.
Assetallocatie 18 feb "Marktverwachtingen centrale banken zitten ernaast" Volgens hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle is de kans groot dat de Fed de rente dit jaar meer verlaagd dan de markt nu verwacht. Voor de ECB zal het waarschijnlijk andersom zijn.
Assetallocatie 16 feb Rendementen worden de komende 20 jaar iets minder Capital Group heeft rendementsverwachtingen voor de komende 20 jaar voor aandelen en obligaties iets verlaagd. Maar over de gehele linie zijn de prognoses voor langetermijnbeleggingen op de wereldwijde markten nog altijd positief.
Assetallocatie 13 feb Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand.
Assetallocatie 12 feb "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.