25% hogere olieprijs is geen probleem Schroders ziet geen probleem in de snel stijgende olieprijs. Het effect op de kerninflatie is gering. De krappe arbeidsmarkt is meer reden tot zorg. 20 september 2023 10:15 • Door IEXProfs Redactie Het gaat hard met de olieprijs. Een vat Noordzeeolie kostte begin deze zomer nog minder dan 75 dollar. Nu is het bijna 95 dollar, een plus van 25%. Voor consumenten is dat slecht nieuws omdat het de inflatie opzweept. Voor beleggers is het ook slecht omdat het leidt tot mogelijk nog meer renteverhogingen. Maar volgens Schroders moet die zorg vooral niet overdreven worden. Het goede nieuws is dat centrale banken in principe naar de kerninflatie kijken. Dat is de consumentenprijsindex zonder energie- en voedingsprijzen, en daar is de trend gunstig. In de Verenigde Staten daalde de core inflation in augustus bijvoorbeeld van 4,7% naar 4,3%, terwijl de headline inflation steeg van 3,2% naar 3,7%. De Federal Reserve zal bij zijn toekomstige rentebesluiten vooral naar het eerste cijfer kijken. In de eurozone is de trend ongeveer gelijk. In augustus kwam de kerninflatie daar uit op 5,3% tegenover 5,5% in juli. Indirect Het slechte nieuws is dat het voor consumenten niet zoveel uitmaakt of iets core of headline heet, duurder is duurder. Bovendien mag niet vergeten worden dat hogere olieprijzen ook altijd hun weg vinden in de kerninflatie. Schroders geeft het voorbeeld van plastic dat gemaakt wordt van olie en waar veel energie voor nodig is om het te produceren. Het is logisch dat hogere olieprijzen leiden tot hogere plasticprijzen. Zo zijn er tal van voorbeelden te bedenken hoe hogere olieprijzen zorgen voor hogere bedrijfskosten en indirect tot een hogere kerninflatie. Don't worry Moeten we ons dus zorgen maken dat hogere olieprijzen leiden tot een hogere kerninflatie en hogere rentetarieven van centrale banken? Op dit punt stelt Schroders gerust. De rijke westerse landen zijn de afgelopen decennia veel minder energie-intensief geworden. Zowel fabrieken, huishoudens als het verkeer springen zuiniger om met energie. Er zijn bovendien veel (zware) industrieën verplaatst naar landen als India en China. Als je alles bij elkaar optelt, stijgt de kerninflatie daarom maar met 0,2 procentpunt als de olieprijs met 20% stijgt. Arbeidsmarkt Kunnen beleggers daarom rustig gaan slapen? Dat ook weer niet. Schroders maakt zich meer zorgen over de arbeidsmarkt dan over de olieprijs. Zonder afkoeling is er voor vakbonden geen enkele reden het rustiger aan te doen met de looneisen, wat voor de kerninflatie uiteindelijk veel belangrijker is dan de olieprijs. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.