25% hogere olieprijs is geen probleem Schroders ziet geen probleem in de snel stijgende olieprijs. Het effect op de kerninflatie is gering. De krappe arbeidsmarkt is meer reden tot zorg. 20 september 2023 10:15 • Door IEXProfs Redactie Het gaat hard met de olieprijs. Een vat Noordzeeolie kostte begin deze zomer nog minder dan 75 dollar. Nu is het bijna 95 dollar, een plus van 25%. Voor consumenten is dat slecht nieuws omdat het de inflatie opzweept. Voor beleggers is het ook slecht omdat het leidt tot mogelijk nog meer renteverhogingen. Maar volgens Schroders moet die zorg vooral niet overdreven worden. Het goede nieuws is dat centrale banken in principe naar de kerninflatie kijken. Dat is de consumentenprijsindex zonder energie- en voedingsprijzen, en daar is de trend gunstig. In de Verenigde Staten daalde de core inflation in augustus bijvoorbeeld van 4,7% naar 4,3%, terwijl de headline inflation steeg van 3,2% naar 3,7%. De Federal Reserve zal bij zijn toekomstige rentebesluiten vooral naar het eerste cijfer kijken. In de eurozone is de trend ongeveer gelijk. In augustus kwam de kerninflatie daar uit op 5,3% tegenover 5,5% in juli. Indirect Het slechte nieuws is dat het voor consumenten niet zoveel uitmaakt of iets core of headline heet, duurder is duurder. Bovendien mag niet vergeten worden dat hogere olieprijzen ook altijd hun weg vinden in de kerninflatie. Schroders geeft het voorbeeld van plastic dat gemaakt wordt van olie en waar veel energie voor nodig is om het te produceren. Het is logisch dat hogere olieprijzen leiden tot hogere plasticprijzen. Zo zijn er tal van voorbeelden te bedenken hoe hogere olieprijzen zorgen voor hogere bedrijfskosten en indirect tot een hogere kerninflatie. Don't worry Moeten we ons dus zorgen maken dat hogere olieprijzen leiden tot een hogere kerninflatie en hogere rentetarieven van centrale banken? Op dit punt stelt Schroders gerust. De rijke westerse landen zijn de afgelopen decennia veel minder energie-intensief geworden. Zowel fabrieken, huishoudens als het verkeer springen zuiniger om met energie. Er zijn bovendien veel (zware) industrieën verplaatst naar landen als India en China. Als je alles bij elkaar optelt, stijgt de kerninflatie daarom maar met 0,2 procentpunt als de olieprijs met 20% stijgt. Arbeidsmarkt Kunnen beleggers daarom rustig gaan slapen? Dat ook weer niet. Schroders maakt zich meer zorgen over de arbeidsmarkt dan over de olieprijs. Zonder afkoeling is er voor vakbonden geen enkele reden het rustiger aan te doen met de looneisen, wat voor de kerninflatie uiteindelijk veel belangrijker is dan de olieprijs. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.