Bankenonrust houdt nog wel even aan Kunal Mehta, hoofd obligaties, en beleggingsanalist Maija Sankauskaite van Vanguard zijn niet bang voor een heuse bankencrisis, maar houden de sector extra scherp in de gaten. Ook heeft high yield even niet hun voorkeur. 8 mei 2023 11:00 • Door Gastauteur IEXProfs "Het wantrouwen op de financiële markten jegens banken blijft nog wel enige tijd bestaan. Te midden van het monetaire verkrappingsklimaat en de dreigende recessie is de situatie ronduit volatiel te noemen en zijn de risico's groot. Alhoewel waakzaamheid is geboden, is de kans dat we in een echte bankencrisis terechtkomen nog steeds klein. De problemen bij Silicon Valley Bank, Signature Bank en First Rebublic Bank in de VS en Credit Suisse in Zwitserland bestempelen we als op zichzelf staande gevallen. Bovendien staat de gehele banksector er veel beter voor dan in 2008, vooral omdat de kapitaalbuffers veel hoger zijn. Banken gespecialiseerd in het financieren van onroerend goed of de scheepvaart, moeten echter scherp in de gaten worden gehouden. Dat gaat ook op voor banken die belegd zijn in staatspapier van landen met een hoge staatsschuld, zoals Italië en Spanje. "Banken, gespecialiseerd in het financieren van onroerend goed of de scheepvaart, moeten scherp in de gaten worden gehouden" De liquiditeit van banken kan ook op extra aandacht rekenen. In Europa hebben banken over het algemeen een solide liquiditeitsdekkingsratio. Zo staan obligaties over het algemeen tegen marktwaarde in de boeken en dat geeft een nauwkeuriger beeld van de balans. De kans op lijken in de kast is daardoor beperkt. Maar er leek niets aan de hand bij Credit Suisse vlak voor de gedwongen overname door UBS. Daardoor zullen beleggers opnieuw vraagtekens zetten bij de wettelijke liquiditeitsdekkingsratio's. Hogere financieringskosten Door de recente gebeurtenissen in de bankensector zijn de financieringskosten gestegen. Banken moeten nu een hogere rente betalen op het schuldpapier dat ze uitgeven. Het vertrouwen in kleinere banken en achtergestelde obligaties is daardoor afgenomen. De banken zien zich genoodzaakt om financieringsvoorwaarden aan te scherpen en dat lokt wellicht sneller een recessie uit. De nieuwe financieringsvoorwaarden maken het lastig voor bedrijven die financieel niet sterk in hun schoenen staan. Het is daarom zaak om bedachtzaam te werk te gaan bij het beleggen in dit soort bedrijven. Daarom hebben bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit nog altijd onze voorkeur." Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 08:00 Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 08:00 Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.