Helaas, er is geen vertrouwen in ESG-fondsen De meeste beleggers willen dolgraag duurzaam beleggen, maar het ontbreekt ze aan vertrouwen in ESG-fondsen. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau IQ-EQ. 29 maart 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie Mensen willen wel duurzaam en sociaal beleggen, maar ze hebben geen vertrouwen in ESG-fondsen. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau IQ-EQ. Uit de enquete blijkt dat bijna twee derde van de beleggers bang is voor "greenwashing". Dat is bijvoorbeeld als een beleggingsfonds beweert groen te zijn geworden, maar in werkelijkheid weinig heeft veranderd aan het portefeuillemanagement. SFDR De EU probeert het imago van ESG-fondsen al twee jaar te verbeteren met de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), maar tot nu toe zonder succes. Wat volgens veel respondenten ontbreekt, zijn universele ESG-criteria, die overal gelijk zijn, of er nou in de VS, EU of india wordt belegd. Volgens IQ-EQ hebben veel beleggers hun gedrag daarom aangepast van “tell me” naar “show me”. Ze willen met andere woorden echte bewijzen zien waaruit blijkt hoe serieus een fonds omgaat met het thema duurzaamheid. Een mooie brochure alleen is niet meer genoeg. Een ESG-titel ook niet. Geen woorden, maar daden. Dubbele opgave Voor fondsbeheerders maakt dat de situatie er niet eenvoudiger op. Eerst moeten ze door allerlei regulatieve hoepels springen om een ESG-keurmerk te krijgen, vervolgens moeten ze de klant ervan overtuigen dat dat keurmerk geen wassen neus is en dat hun product wel degelijk een bijdrage levert aan een betere wereld. De regulatieve ESG-hordes zijn volgens IQ-EQ het grootst in emerging markets en bij smallcaps, omdat het daar vaak ontbreekt aan de data die noodzakelijk zijn voor een ESG-oordeel. “Hoewel de SFDR-regulering een noodzakelijke stap is voor uitvoering van de Europese Green Deal, moet er bij de uitvoering worden gezorgd dat deze niet zo restrictief is dat goedwillende beleggers hun duurzaamheidsreis staken. Op die manier wordt kapitaalstroom naar de juiste investeringen afgeremd in plaats van gestimuleerd.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.