Wereldwijde pensioenbeleggingen scherp gedaald Wereldwijde pensioenbeleggingen hebben vorig jaar de grootste jaarlijkse daling laten zien sinds de wereldwijde financiële crisis, zo blijkt uit de meest recente Global Pension Assets Study van het Thinking Ahead Institute. Wat staat er nog meer in het rapport? 22 februari 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie Volgens de nieuwste omvangrijke studie van het Thinking Ahead Institute bedragen de wereldwijde pensioenbeleggingen nu 47,9 biljoen dollar, een daling van 16,7%, grotendeels te wijten aan een correctie in 2022 van zowel de obligatie- als de aandelenmarkten. VS is de grootste De VS blijft de grootste pensioenmarkt, op ruime afstand gevolgd door Japan en Canada. Samen zijn deze drie markten goed voor meer dan 76% van de pensioenbeleggingen in de grootste 22 pensioenmarkten (P22). Het VK zakte naar de vierde plaats, voornamelijk als gevolg van verliezen van pensioenfondsen op LDI-strategieën en de gedwongen verkoop van gilts tijdens de liquiditeitscrisis aldaar. Minder in aandelen Sinds 2002 is de totale allocatie aan aandelen gedaald van 50% naar 42% en is ook de allocatie naar obligaties gedaald van 38% naar 32%. De allocatie naar andere beleggingen (vastgoed en andere alternatieven) is gestegen van 9% in 2002 tot naar schatting 23% eind 2022. Traditioneel hebben de VS en Australië hogere allocaties naar aandelen dan de overige van de zeven grootste pensioenmarkten (P7), terwijl Japan, Nederland en het VK hogere allocaties naar obligaties hebben. DC levert meer op dan DB In veel regio's in de wereld zijn de defined benefit (DB) pensioenen verder afgenomen in een voortdurende verschuiving richting defined contribution (DC) regelingen. In de afgelopen 20 jaar zijn de wereldwijde DC-beleggingen met 7,2% per jaar gegroeid, tegen 4,4% per jaar voor de DB-beleggingen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?