Roubini voorspelt Spaanse exit Nouriel Roubini, die terecht de kredietcrisis voorspelde, vreest nu voor een mogelijke exit van Spanje uit de eurozone. 10 mei 2012 10:00 • Door IEXProfs Redactie Nouriel Roubini, befaamd sinds hij de kredietcrisis wist te voorspellen, vreest nu voor een mogelijke exit van Spanje uit de eurozone. Al in 2005 waarschuwde Roubini voor het ineenstorten van huizenprijzen in de VS en nu denkt hij dat de komende jaren Spanje buiten de eurozone komt te staan, schrijft Citywire. Dit is niet iets wat in de komende twaalf maanden gaat gebeuren, maar geleidelijk.Gisteren meldde Spanje de redding van Bankia, de overheid neemt een belang van 45% in de vierde hypotheekbank van het land. Ook krijgt de staat de controle in handen bij de moedermaatschappij BFA door de conversie van 4,5 mrd euro aan leningen naar aandelen. Bankia bezwijkt bijna onder 30 miljard euro aan giftige kredieten in de vastgoedsector.De financiële markten reageerden gespannen op het nieuws, omdat onzeker is hoeveel de redding van de krakende bankensector in Spanje uiteindelijk gaat kosten. De markten hadden gisteren ook last van de politieke spanningen in Griekenland. De Duitse Bunds met een looptijd van tien jaar, zagen de rente dalen tot 1,53%, terwijl die van Spanje opliep tot de 6%.Spanje verstrekt een krediet van 10 miljard euro aan Bankia, maar analisten stellen dat veel meer nodig is. Een grootschalige reddingsoperatie bedreigt ook de begroting van Spanje en uiteindelijk de solvabiliteit. Mogelijk dreigt er een exit. Tot nu toe was er steeds vrees voor een exit van Griekenland, maar de bankencrisis in Spanje zet de positie van dat land in de muntunie onder druk.Nouriel Roubini denkt wel dat het een langzaam proces is, desondanks dreigt er wel besmettingsgevaar voor de VS. Hij zegt zich zorgen te maken over Spanje. Aan het einde van dit jaar verliest Spanje de toegang tot de financiële markten. Dan komt er een reddingsoperatie van de trojka, die het land voor een jaar of twee verder helpt. Maar ook dat zal niet gaan werken, meent Roubini. Uiteindelijk kan het land dan de eurozone verlaten, een langzaam proces dat de komende jaren vorm krijgt. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.
Assetallocatie 18 feb "Marktverwachtingen centrale banken zitten ernaast" Volgens hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle is de kans groot dat de Fed de rente dit jaar meer verlaagd dan de markt nu verwacht. Voor de ECB zal het waarschijnlijk andersom zijn.
Assetallocatie 16 feb Rendementen worden de komende 20 jaar iets minder Capital Group heeft rendementsverwachtingen voor de komende 20 jaar voor aandelen en obligaties iets verlaagd. Maar over de gehele linie zijn de prognoses voor langetermijnbeleggingen op de wereldwijde markten nog altijd positief.
Assetallocatie 13 feb Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand.
Assetallocatie 12 feb "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.