Amerika dus Multi-indexbelegger Andrzej Pioch van LGIM gelooft niet in een sterke opleving van Chinese aandelen of een door velen al jaren verwachte inhaalrace van laag gewaardeerde Europese aandelen. Hij zet nog meer in op Amerikaanse aandelen. 9 augustus 2022 14:00 • Door Rob Stallinga Nee, Andrzej Pioch doet niet mee aan het oprapen van Chinese aandelen. Dat Chinese aandelen recent eindelijk weer de weg omhoog heben gevonden, maakt hem niet enthousiast. Daarvoor zijn de Chinese groeiverwachtingen volgens hem te matig, zo vertrouwt hij het Britse CityWire. Negatief over China Nog drie andere redenen houden Pioch aan de Chinese zijlijn. Zo is hij niet gerust op een goede afloop van de Chinese vastgoedproblemen, voor het eerst duidelijk zichtbaar geworden door het bijna-faillissement van projectontwikkelaar Evergrande. Eind juli zou er een herstructureringsplan moeten liggen, maar ook Pioch is die nog niet tegengekomen. Lees ook: Dit zijn de grootste verliezers van de Chinese vastgoedcrisis Zorgelijk is volgens hem ook dat de Chinese regering volhardt in het zero-covidbeleid. Met een omicronvariant die vijf keer zo besmettelijk is als het eerste coronavirus liggen nieuwe Chinese lockdowns permanent op de loer. Ten slotte is Pioch ook niet positief over de Chinese techkansen. Chinese techbedrijven zijn immers veel sterker gereguleerd dan bijvoorbeeld de Amerikaanse, en het staat zeker niet vast dat Beijing klaar is met reguleren. Lees ook: In China straalt de economische zon wel Negatief over Europa Ook over Europese aandelen is Pioch geenszins optimistisch. Een deel van de Europese aandelen in zijn portefeuilles heeft hij inmiddels verkocht voor Amerikaanse aandelen. Reden daarvan is onder meer dat Amerikaanse werknemers wel een flinke loonsverhoging hebben ontvangen, terwijl werknemers in Europa heel wat minder worden gecompenseerd voor de huidige torenhoge inflatie. Dat scheelt koopkracht. Daarnaast heeft Europa te maken met een energiecrisis, die de economische economieën extra belast. "Dat heeft de kans op een spoedige Europese recessie sterk vergroot." Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?