Dure hypotheek slecht voor economie Hypotheken in de periferie van Europa zijn het afgelopen jaar duur geworden, en dat gaan zich wreken in de bestedingen. 23 maart 2012 15:30 • Door IEXProfs Redactie Hypotheken in de periferie van Europa zijn het afgelopen jaar duur geworden, en dat gaan zich wreken in de bestedingen. De Wall Street Journal gaat in op de problemen. Italiaanse, Spaanse en Portugese banken hebben de rente afgelopen jaar met tussen de een en twee procentpunten verhoogd, terwijl de landen de bestedingen juist zo hard nodig hebben. Behalve lagere uitgaven kunnen de hogere rentes ook resulteren in meer herstructureringen van lonen of wanbetalingen. Ook in het Verenigd Koninkrijk kondigden enkele belangrijke financiers een stijgende rente aan voor bestaande hypotheken. Als oorzaak noemen de banken de stijgende kosten van financiering. De depositorente is laag, waardoor op de interbancaire markt weinig geld beschikbaar is. Dat ondanks de extra geldstroom van de ECB, die de leningen juist moest stimuleren. Waarschijnlijk komt dat doordat het geld van de ECB binnen drie jaar moet worden terugbetaald, terwijl hypotheken veel langer lopen. De banken verreken dus de kosten door naar de klant. HuizenprijzenMogelijk heeft dat ook een negatief effect gehad op de vastgoedmarkten in de periferie. In Spanje daalden de huizenprijzen gedurende het vierde kwartaal met gemiddeld 11,2% vergeleken met een jaar eerder. De gemiddelde rente groeide van 2,88% in januari 2011 tot 3,71% in januari 2012. Een aantal banken vraagt om meer flexibiliteit door de rentes niet langer te baseren op de Euribor – gebaseerd op het gemiddelde in de eurozone – en dat kan de marges nog verder verhogen. Italië en Portugal zagen vergelijkbare ontwikkelingen op de hypotheekmarkt. In Portugal daalde het bedrag aan nieuwe hypotheken in een jaar tijd met bijna 75%. De ontwikkelingen staan in sterk contrast met de huizenmarkt in Duitsland, waar de rentes lager liggen dan in veel van de Europese landen. De huizenprijzen stegen met gemiddeld 5%, twee keer zo veel als de inflatie. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.
Opinie 06 apr Zoek dekking! De sombere reacties van DWS en Goldman Sachs op de Amerikaanse tarievenoorlog en de mondiale aandelenpaniek. Hoe verder? Waarin te beleggen?
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.