Dure energierekening verhoogt druk op ECB De hogere energieprijzen verhogen de druk op de ECB om in te grijpen. De centrale bank lijkt zich nog geen zorgen te maken om de inflatie. maar ING denkt dat dit niet vol te houden is. 18 oktober 2021 09:00 • Door IEXProfs Redactie Nederland trekt 3,2 miljard euro uit om de hoge energieprijzen te verzachten. In andere landen wordt ook nagedacht over compensatie. Het is duidelijk dat de gas-, benzine- en stroomprijzen consumenten, bedrijven en regeringen grote zorgen baren. Vooral de gasprijzen rijzen de pan uit. Vanuit Frankfurt blijft het echter relatief stil. De ECB lijkt zich nog geen zorgen te maken over de inflatie. Maar ING denkt dat dit niet vol te houden is. Kwestie van tijd Het zou de ING-economen Bert Colijn en Carsten Brzeski niets verbazen als de komende maanden de kloof tussen duiven en haviken groter wordt. De duiven zullen erop blijven hameren dat de inflatie tijdelijk is en bijna volledig terug te voeren is op een tijdelijk aanbodtekort. Nu de geldkraan dichtdraaien, is volgens de duiven gevaarlijk. De haviken zullen erop wijzen dat de inflatiegroei hardnekkiger is dan gedacht. Dat laatste is conform de analyse van Colijn en Brzeski. Strenge winter? Het lastige is dat niemand precies weet wat er de komende maanden met de energieprijzen gaat gebeuren. De gasprijs is er bijvoorbeeld sterk afhankelijk van of er een strenge winter komt, of niet. Wat de economen met vrij grotre zekerheid durven te zeggen, is dat gestegen gasprijzen over het algemeen vrij lang doorwerken in de inflatie. Dat was ook zo in 2008, toen er een gelijksoortige gasprijsschok was. De prijzen voor energie bleven toen lange tijd hoog, ook toen een jaar later de prijs voor aardgas alweer was teruggezakt. Diep tot in 2022 ING gaat ervan uit dat de energieprijzen nog tot in het derde kwartaal van 2022 de EU-inflatie opwaarts zullen beïnvloeden. Dat kan per land wel sterk verschillen. Dat komt onder andere door cultuurverschillen. Finnen, Belgen en Slowaken staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze hun leefpatroon sterk aanpassen. Bij hoge energieprijzen zetten ze de kachel lager en trekken een dikke trui aan. Ze zijn daar zo bedreven in dat de energierekening zelfs kan dalen, met als gevolg dat ze meer te besteden hebben aan andere zaken. Per saldo zal de energierekening in de EU echter stijgen, met als gevolg een crowding-out effect: er is minder geld voor kerstcadeautjes, die ook duurder worden door allerlei andere tekorten; van werknemers tot goederen en diensten. Van de ECB wordt precieziewerk gevraagd, waarbij het monetaire beleid wordt verkrapt om de inflatie in toom te houden, zonder daarbij de economie in een recessie te storten. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?