Komt er einde aan goedkoop geld? Centrale bankiers over de hele ontwikkelde wereld communiceren een nieuwe boodschap. ‘Het ergste is achter de rug’ 15 maart 2012 10:00 • Door IEXProfs Redactie Centrale bankiers over de hele ontwikkelde wereld communiceren een nieuwe boodschap. ‘Het ergste is achter de rug’ en er lijkt een kentering in goedkoop geld te komen. Beleidsmakers slaan een positievere toon aan, vindt Steen Jakobsen. De president van de ECB heeft meermaals aangegeven dat er een verschuiving moet komen, van de afhankelijkheid van onconventionele maatregelen richting hervormingen. De topman van de Bundesbank onderstreepte dat de ECB onderzoekt hoe het de crisismaatregelen kan afbouwen.Dit rijtje van centrale bankiers werd aangevuld met de bijeenkomst van het FOMC, waar geen teken van nieuwe kwantitatieve verruiming uit naar voren kwam. Steen Jakobsen, hoofdeconoom bij Saxo Bank, wijst er wel op dat uitgestelde verruiming nog geen einde betekent van het QE-programma. Maar Ben Bernanke heeft de handen vol om de rest van het comité te overtuigen van het nut ervan.De andere toon van centrale bankiers kan verschillende gevolgen hebben. Steen Jakobsen ziet het resulteren in een oplopende rente voor de Amerikaanse staatsobligaties. Deze stijgende rente en spread ten opzichte van Europa en Azië zorgenvoor een cyclische verandering in de VS. Jakobsen zegt niet verbaasd te zijn als de komende drie jaar de US Dollar Index jaarlijks met 5% oploopt. Verder kan dit het moment zijn om uit het goedkope geld te stappen, nu de centrale bankiers van toon veranderen en focus verleggen.Spanje krijgt ook meer weg van een verhaal zonder einde. De begrotingstekorten lopen op, maar het land moet 0,5% extra bezuinigen. Spanje heeft beloofd om het tekort terug te dringen tot 3%. Jakobsen acht de kans groter dat hij geselecteerd wordt voor het Deense nationale elftal, dan dat Spanje de komende vijf jaar zijn belofte nakomt. Op grond van deze factoren komt de hoofdeconoom van Saxo Bank tot een volgende strategie en exposure: Negative on AUD vs. US Negative Europe vs. US in equities Looking at yields – US mainly, potentially rising from here Neutral on Gold and Silver Long Crude as a geo-political hedge Gold: from 20% to 10% Cash: 50% unchanged Corporate Credit*: 30% to 40% FX exposure: 50% long US Dollar, 50% long SEK+NOK De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.