AFM: Duurzaamheidseffect SFDR valt tegen Zo'n 57% van de Nederlandse beleggingsfondsen heeft geen duurzame kenmerken. Bij de fondsen die wel claimen duurzaam te zijn, kunnen grote vraagteken worden gezet, zo meldt de AFM. 14 september 2021 11:00 • Door Rob Stallinga Daarnaast is de informatieverschaffing over de duurzaamheidsrisico’s en -kenmerken van veel fondsen nog vaak te algemeen, waardoor beleggers te weinig weten over de producten waarin ze beleggen. Dat zijn de belangrijkste conclusies die de AFM trekt in een verkennend onderzoek naar de toepassing van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Deze Europese verordening is sinds afgelopen maart 2021 van kracht en heeft als doel om de informatievoorziening aan eindbeleggers over de duurzaamheidseffecten van een beleggingsproduct te verbeteren. Zo moeten fondsbeheerders toelichten hoe zij omgaan met duurzaamheidsrisico’s in hun beleggingsbeleid en inzicht geven in de waarschijnlijke effecten op het rendement. De AFM heeft de toepassing van deze nieuwe regels bij 100 beheerders van 1250 Nederlandse fondsen onderzocht. Hoezo duurzaam? “Er is gekeken naar de naleving van artikelen 6, 8, en 9, die zich richten op de precontractuele informatieverschaffing in het prospectus.” De resultaten zijn niet bijster positief. Hoewel de Nederlandse beleggingsindustrie zichzelf als een koploper beschouwt in duurzaam beleggen heeft 57% van de onderzochte 1250 fondsen geen duurzame kenmerken. Door SFDR is dit expliciet gemaakt. Uit het verkennend onderzoek blijkt verder dat 35% van de fondsen door fondsbeheerders wordt gekwalificeerd als een fonds met duurzame (ecologische of sociale) kenmerken en 8% geeft aan duurzame beleggingen als doel te hebben. Weinig diepgang De AFM plaatst hier echter vraagtekens bij. Bij 46 van deze laatste groep fondsen is gekeken of dit predicaat op basis van de verschafte informatie passend lijkt. Voor slechts een deel is dit het geval. De onderzochte duurzame fondsen hebben informatie over duurzaamheidsrisico’s opgenomen in het prospectus, maar deze blijkt volgens de AFM in veel gevallen te algemeen en mist diepgang. “Een concrete beschrijving van de duurzame doelstelling ontbreekt bijvoorbeeld of er is geen concrete beschrijving van de ecologische of sociale kenmerken die het fonds wil promoten.” Meer wetgeving volgt De AFM blijft hoopvol gestemd over de toekomst. “SFDR is nieuw en technische standaarden (RTS) moeten nog definitief worden vastgesteld.” De toezichthouder weet ook dat nieuwe wetgeving op komst is, dat eindelijk definieert (taxonomie) wat onder duurzaam beleggen moet worden verstaan. De AFM verwacht dat dit, samen met de leerpunten uit het rapport, zal leiden tot specifieke informatie voor beleggers. Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.