Chinese obligatiemarkt opgeschoond Chinese staatsbedrijven zijn jarenlang gespekt met goedkope kredieten, gegarandeerd door de staat. Maar het roer gaat om. Ook zij krijgen te maken met marktwerking. Dat kan op obligatiemarkten voor turbulentie zorgen, maar het komt de economie ten goede. 23 juli 2021 09:00 • Door IEXProfs Redactie De Chinese overheid heeft staatsbedrijven jarenlang gesteund met goedkope leningen. Maar aan dit beleid komt langzaam een eind. De grote vraag is of het afbouwen van deze zombieleningen zal lukken zonder dat de hele obligatiemarkt in paniek raakt. Portefeuillemanager Chi Lo van BNP Paribas Asset Management heeft goede hoop dat het werkt, maar het wordt niet makkelijk, zegt hij in de blog China’s bond defaults could be a blessing in disguise. Als het lukt, kan het de Chinese economie volgens hem een stuk gezonder maken. Vaste hand Lo verwacht geen radicale acties van de Chinese overheid. Het wordt een precisie-operatie, waarbij systeemrelevante bedrijven, zoals banken, geholpen of gered zullen worden als dat nodig is. Lo: “Peking zal waarschijnlijk overgaan tot een combinatie van een door de staat geleide herstructurering en marktdiscipline om mismanagement bij bedrijven in de toekomst te voorkomen.” Paniek voorkomen Beleggers zullen dit proces niet ongeschonden door kunnen komen. Lo verwacht dat er zeker “haircuts” (afwaardering van leningen) aan te pas zullen komen als bedrijven in een schuldsaneringsproces terecht komen. De overheid zal de pijn voor beleggers proberen te verzachten om paniekverkopen te voorkomen. Het rationaliseren van het kredietverleningsproces loopt feitelijk al een paar jaar. Tussen 2017 en 2019 ging het bij 80% van alle defaults om particuliere bedrijven. Maar sinds vorig jaar is het percentage state owned enterprises (SOE’s) sterk toegenomen. In 2020 was het al meer dan 50%. In de eerste helft van dit jaar was het nog meer. Dat geeft volgens Lo aan hoe vastberaden Peking is. Een zegen in vermomming De Chinese obligatiemarkt heeft een totale omvang van ongeveer zeventien biljoen dollar, waarvan een flink deel uitstaat bij SOE’s. De herstructurering van zieke bedrijven zal dus pijn gaan doen, maar als het lukt om staatsbedrijven gezonder te maken, dan kan dat volgens Lo een zegen zijn voor de hele economie. Het betekent namelijk dat er meer kapitaal beschikbaar komt voor goed gemanagede bedrijven die investeringen doen die extra groei opleveren. Voor beleggers betekent het een meer transparante en een meer volwassen obligatiemarkt met in vergelijking tot Europa en de VS behoorlijk hoge rendementen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen jan '24 JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.