Beleg niet groen maar blauw Walvissen en plankton spelen een essentiële rol in de strijd tegen klimaatverandering. Volgens BNP Paribas AM wordt dat in beleggerskringen nog te weinig erkend. 25 maart 2021 07:30 • Door IEXProfs Redactie Bij duurzaam beleggen denk je snel aan zaken als windmolens, zonnepanelen, bosbouw of stuwmeren. Een essentiële investering wordt echter vaak over het hoofd gezien. Dat is de blauwe economie, of preciezer gezegd, het behoud van walvissen en fytoplankton in de wereldzeeën. In het rapport Saving whales means saving the planet legt BNP Paribas Asset Management uit hoe dat zit. Fotosynthese Veel mensen denken bij CO2-opslag in eerste instantie aan bomen, maar fytoplankton is feitelijk veel belangrijker. Deze micro-organismen die leven in de zee, maar ook in moerassen en meren, zijn net als bomen voor hun energieverzorging afhankelijk van fotosynthese, waarbij kooldioxide (CO2) wordt geconsumeerd en zuurstof (O2) uitgestoten. De micro-organismen zijn daarin zo goed dat ze samen meer dan de helft van alle zuurstof op aarde produceren. Tegelijkertijd nemen de fytoplankton in de oceaan jaarlijks evenveel CO2 op als 1,7 biljoen bomen. Dat staat gelijk aan vier keer het Amazonegebied. Blauwe vinvis Het mooie van balein- of baardwalvissen is dat ze enorme hoeveelheden plankton eten, waarmee ze dus inherent CO2 opslaan. Als een walvis sterft, neemt de walvis die CO2 mee naar de bodem van de oceaan, waar het vervolgens eeuwen wordt vastgehouden. Volgens BNP Paribas eet een volwassen blauwe vinvis - de grootste baleinwalvissoort - per jaar het equivalent van 424 kilo CO2. Als het dier sterft, neemt het gemiddeld 33 ton aan CO2 met met zich mee naar de zeebodem. Symbiose Intussen leeft fytoplankton ook weer voor een deel van de uitwerpselen van walvissen. Met andere woorden, hoe beter het met de walvis gaat, des te beter gaat het met plankton en daarmee wordt het opwarmen van de aarde afgeremd. Helaas is de realiteit anders. Intensieve visserij en scheepvaart bedreigen de walvisstand. BNP Paribas vindt daarom dat walvisvriendelijke scheepvaart en visserij een belangrijke rol zouden moeten spelen bij de zogenoemde ESG-beleggingscriteria. Want gezonde wereldzeeën zijn goed voor walvissen en daarmee goed voor het klimaat en de wereldeconomie. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.
Opinie 06 apr Zoek dekking! De sombere reacties van DWS en Goldman Sachs op de Amerikaanse tarievenoorlog en de mondiale aandelenpaniek. Hoe verder? Waarin te beleggen?
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.